Virágzó vidékünk

Bankszektorból a farmszektorba, avagy hogyan lesz pénzügyesből sajtkészítő?

Sok munkával jár a kecsketartás, de öröm, amikor a gazda kezébe születik a gida.

Csányi Alexandra, a Babóca Kecskesajt készítője két gyermeket nevel, mellette huszonkét kecskét „menedzsel”. A Békés melletti Malomasszonykert műhelyében kecsketejből készül a trappista, feta, mozzarella, krémtúró, szicíliai félkemény vagy francia lágy sajt és a kecsketejes natúrkozmetikumok is – írja az igenelet.hu.

Csányi Alexandra korábban Magyarország egyik vezető bankjának központjában dolgozott, innen evezett át a gazdálkodás, a farm világába.

Az állatok és a természet tiszteletét gyerekkorából hozta magával a sajtkészítő, aki őstermelőként tevékenykedő szülei mellett falun nevelkedett.

baboca4
Fotó: Facebook/Babóca Kecskesajt

Felnőtté válva természetes lett számára, hogy a földet művelni kell, mint ahogy az is, hogy vegyszer nélkül tegye ezt. Nagy gyümölcsösük van, konyhakertjükben szinte teljesen megtermelik mindazt, amire szükségük van. Birtokuk nagysága okán döntöttek az állattartás és a kecskék mellett.

A kecske nagyon intelligens állat

Ha lehetősége van, márpedig nálunk van, a legelőn kiválogatja azokat a növényeket, amelyek tápanyagban, ásványi anyagokban, vitaminban gazdagok és lehetőleg csak azt eszi meg, ezért rendkívül egészséges a teje – mondta Csányi Alexandra. – Ezért döntöttünk mellettük. két anyával kezdtük, huszonkét kecskénk van jelenleg. A mai létszám már egy hivatalosan bejegyzett állomány, ebben benne van az idei szaporulat is, hiszen ez elengedhetetlen a tejelés szempontjából.

baboca1
Fotó: Facebook/Babóca Kecskesajt

A gazdaasszony szereti munkáját: sajtot, joghurtot, krémtúrót, túrót, aludttejet és szappant is készít. A hagyományos kínálatot sok különleges sajttal egészítette ki, s folyamatosan újításokon töri a fejét. Jelenleg például a Brie és a kékpenésszel érő Roquefort elkészítésének titkait tanulmányozza.

Mielőtt azonban bárki nagy elánnal belekezdene a kecsketartásba, érdemes meghallgatni Alexandra gondolatait.

“Karácsonykor is ki kell menni a jószághoz”

baboca3
Fotó: Facebook/Babóca Kecskesajt

Sokszor találkoztam azzal a mondattal mások szájából, hogy „bizony itt nincs szabadnap, karácsonykor is ki kell menni a jószághoz”. Ki bizony. Nyáron is, mikor más nyaral, hajnalban is, mikor alszik, este is, mikor kikapcsolódik a családdal, barátokkal. De ez a miénk! Az öröm a gyerek arcán, amikor csak nyújtja és nyújtja a kezét, hogy még kér sajtot, mert ízlik neki, amit az a kecske adott, amit mi etetünk, fejünk. Mikor a kezedbe születik a gida. Mikor a hálás vásárló visszajelzését megkapod, mert nem csak finom a termék, hanem az egészsége is jobb tőle.

Ez a hit, az odaadás és a munka szeretete ott van minden Babóca készítményben. Aki esetleg nem hiszi, járjon utána.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik