Életmód

Ne dobd ki! A dióhéjban is van gyógyító erő

A diófának a gyökerén kívül gyakorlatilag minden része gyógyhatású és a szépségápolásban is használatos.

A diófa leveléről, a zöld dióról, a dióbél jótékony hatásáról számtalan helyen hallottunk, de vajon mi a helyzet a dióhéjjal?

A diófa mely részei gyógyhatásúak?

A dióbél, a dióolaj, továbbá a diólevél, a dióvirág, beleértve a barkavirágzatot is. A zöld dió, a rügy, a hajtás zöld héja és a diókopáncs, vagyis a dió levelén kívül többi zöld részei is. A megfásodott részek, a diófa kérge, a dióhéj, valamint a dióbél belső, vékony fásodott válaszfala is gyógyhatású. Végül ide sorolhatjuk a dióbél hártyáját, vagyis a gyökér kivételével az egész növény gyógynövény! – olvashatjuk Orosz Péter internetes könyvében.

A diólevél alkalmazása

* tea
* borogatás
* fürdő
* lemosás
* öblögetés
* hidegen sajtolt dióolaj
* dióesszencia
* konyhai felhasználás
* kozmetikai felhasználás

Tea: 2 teáskanálnyi levelet 100 ml vízzel leöntünk, amit felfőzünk, és negyed óra állást követően leszűrjük. Használata gyomor- és bélhurut ellen javasolt. Eredményesen alkalmazhatjuk cukorbetegség és sárgaság ellen is. Étkezések előtt kell kortyolgatni belőle.

diohej2
Fotó:commons-media

A diólevél ugyanakkor érzéstelenítésre, hámszövet összehúzására, tuberkulózis ellen, fertőtlenítésre, baktériumölésre, gombaölésre, tonizálásra, sebgyógyításra, kötőhártya-gyulladásra, bőrbetegségre, fagyásra is használható.

Mire jó a dióhéj?

Fontos tudni, hogy a dióhéj kémiailag semleges, nem mérgező, és használat után a szabad természetbe kijuttatva természetes úton bomlik le, nem terheli a környezetet. A dióhéj teát cukorbajra fogyasztják, naponta legalább 3-4 csészével, hat héten keresztül. A csíkszentdomokosiak például a dióhéjteát csonterősítő céllal itták. Ha eltekintünk a dióhéj tea gyógyhatásától, közönséges tea helyett is iható, íze kellemes.

Öt-hat dióhéjat apróra törjünk össze (kis zsákba téve), 1 liter vízben 6-7 percig főzzük. Megfázás esetén víz helyett ezt igyuk.

Keserű a szájban, de gyógyítja a szívet

A diótermés belső válaszfalának gyógynövénykénti használata méltatlanul merült feledésbe Európában. Pedig, mint róla a bölcs német népi mondás megállapítja: “Bitter im Mund, macht das Herz Gesund,” vagyis: Keserű a szájban, gyógyítja a szívet. Ezt a megállapítást különösen a teljes érés előtti friss dióra vonatkoztatják, amelynek belső válaszfala valóban erősen keserű. Úgy tartják: a szívritmus-zavarok ellen jó, mivel a diótermés belső válaszfala a szív pitvara és kamrája közti válaszfalra hat.

diohej3

A megszárított rekeszekből 1 liter vízben 5-7 csipetet főzzünk fel, naponta 3-szor 2 dl-t fogyasszunk magas vérnyomás és érszűkület ellen.

Szépségápolás dióhéjra hangolva

A dióhéj-őrlemény jól alkalmazható a kozmetikában, a szépségápolásban és bőrtisztításban.

Azt már a régiek is tudták, hogy a finomra, apróra őrölt dióhéj kiváló csiszolóanyag, humán célra is. Már Facciola: Ehető növények forráskönyve című művében is leírta, hogy fogkrémekbe keverve súroló hatása fehérebbé, tisztábbá teszi a fogat, csökkenti a fogkövet, tisztítja a fogínyt, és antiszeptikus.

Bőrradírozásra, az elhalt hámsejtek ledörzsölésére

dióhéj-őrleménnyel dúsított készítmények kaphatók. E célra nem is kell drága kozmetikai készítményt vásárolnunk, magunk is készíthetünk. A dióhéj-poron kívül csak durva barnacukor kell hozzá. A kettő keverékével dörzsöljük le az elhalt hámsejteket. Mostanában amúgy is a barnacukor a sláger.

A barna cukorszemcsét és finomra őrölt dióhéjat tartalmazó készítmények nem csupán egyszerűen leválasztják az elhalt bőrréteget, hanem közben élénkítik a vérkeringést. Így javul a bőr oxigénellátása és a barnacukor tápanyagokhoz is juttatja a bőrt. Indiában a Himalaya cég tubusos bőrradír-készítményéhez használ dióhéjat. Mint mondják, hatékonyan távolítja el az elhalt, méreganyagot tartalmazó hámsejteket az arcról, a szem környékéről, ezáltal megfiatalítja a bőrt.

A dióhéj-őrlemény súroló hatását kihasználva Himalayáék a finomra porított dióhéjat szappanba is keverik. Dióhéj-szemcséket tartalmazó folyékony szappan már nálunk is kapható.

Ezekkel a szappanokkal súrolnunk kell a bőrt, és biztosan leviszik a fölöslegessé vált arcfestéket, a kézről, lábról pedig a ráragadt piszkot.

Masszírozás dióhéj-poros agyaggal

A dióhéj-por masszírozásra is jó. Nem magában, szárazon, hanem gyúrható, képlékeny agyagban. Házilag a következő recept alapján készíthetjük el.

Vegyünk fehér agyagot, és gyúrjuk át narancsvirág-vízzel a kívánt állagúra. A búzacsíra kipréselt levével is összegyúrható. A lényeg, hogy a dióhéj-por, az agyag súlyának 1/6-a vagy 1/7-e legyen. A masszázshoz természetesen a jó illat is hozzátartozik. A készen vásárolható masszázs-agyagban háromféle illat keverékét kapjuk. Az aromából néhány (10-20-30) cseppet kell az agyagba gyúrni. Az agyagot használat után légmentesen zárt fóliában, edényben kell tartani, hogy ki ne száradjon.

Dióhéj-por alkalmazásakor egy dologra figyeljünk: szembe ne kerüljön!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik