Életmód

Az adventi koszorú jelentése

Advent időszaka a várakozás jegyében telik. Várjuk a fény megszületését, a világosság növekedését. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik.

Az adventi koszorú

Az első adventi koszorút Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el. A lelkész 23 gyertyát helyezett el egy felfüggesztett szekérkeréken, mely körül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. A hagyományos adventi koszorú elkészítésének folyamatát Molnár V. József néplélekkutató szavai alapján írja le a csillagművészet.blogspot oldal. A valódi adventi koszorúnak igen mély mondanivalója van. Eredendően minden adventi koszorút egy kör és egy kereszt alkot.

Kör: Boldogasszony ölelését szimbolizálja, a fény óhajtásának és őrzésének megjelenítése.
Kereszt: Ige, a Teremtő kiáradó fénye
Kereszt közepe: Isten helye

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A kör és a kereszt az Öl, az Ige, és Isten hármasa.
A mai kor embere már csak a koszorú ölét használja, ami nem elég, mivel Isten hiányzik belőle. Azzal, hogy belehelyezzük Istent is, újra éltetjük a születését a lelkünk közepén.

A koszorút otthon kell készíteni fűzfavesszőből, hagyományosan 4 vagy 8 vessző adja a keresztet. A vesszők közé szorították be a méhviaszgyertyákat, a körbe pedig fenyőágakat tűzdeltek be az óramutató járásának megfelelő irányban.

A méhviaszból készült gyertya szimbolizálja a szorgalmas szűzbogarat, Jézus bogarát. A méz jelképezi Jézus jóságát. A kereszt közepére csipkebogyók kerültek. A csipkebogyó jelenítette meg az istenfát. (Isten a csipkebokorban szólt Mózesnek.) A lényeg a csipkebogyó piros színén van, a piros az örök élet színe. A gyertya derekát fontos volt kék szalaggal átfogni, mert a kék Mária színe, maga a kék ég, amiben az Ő szent fia, a Nap van. (Az elkészült koszorút mindig a mestergerendára illesztették.)

A gyertyák tájolásának és meggyújtásának is meghatározott sorrendje van:
1. Kelet – 2. Dél – 3. Nyugat – 4. Észak

Az idő és a tér kerek, a születés időben és térben történik. Észak az időnek és a térnek is a rendje.

A négy gyertya négy napfordulat megjelenítője.

advent2
Fotó: Csillagművész Lea

Az adventi koszorú elsősorban nem dekoráció! Adventkor az ember lelke megszelídül, a koszorú ott van benne a lelkében.

Asztrozófiai értelemben a négy gyertya négy fényes csillagot, a világ négy tartópillérét idézi. Az első csillag az Aldebaran, a Bika csillagkép szeme, ami az isteni minőségek látása. A második a Regulus, az Oroszlán szíve, a királyi (apai) szeretet lángja. A harmadik az Antares, a Skorpió szíve, ami már az isteni szeretet üzenetét hordozza. A negyedik gyertyaláng a Fomalhaut, a Vízöntő vizet elnyelő csillaga, a megtisztulás és a bőség befogadása.

Advent és az erények
Advent idejében növekednek a sötétség erői, egyre kevesebbet érzékeljük a Nap mindent bevilágító fényét. Az időszak hatalmas lehetőség a fejlődésre. Az emberi lélek megkísértése, amikor meg kell erősíteni bizonyos erkölcsi- szellemi erőket.

Advent első hete: igazságosság erénye

Az ember fizikai testét környékezik meg. Az érzékelés megtévesztése, aminek elhárítására alkalmas az igazságosság erénye.

Advent második hete: mértékletesség erénye

Az ember éteri testét környékezik meg. A vágyak mértéktelen megnövekedését a mértékletesség erénye hárítja el.

Advent harmadik hete: bátorság erénye

Az ember asztrális testét környékezik meg. A lelki egyensúly elvesztését a bátorság erénye akadályozza meg. Nem veszítjük el önmagunkat.

Advent negyedik hete: bölcsesség erénye

A szellemi világ küszöbe. Az ellenerők próbálják meggátolni az új szellemi bölcsességek felvételét. Ekkor a szellemi bölcsesség megszerzése és megtartása a legfontosabb.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik