Életmód

Dickens karácsonyi éneke, avagy döntsd el, mi az, ami számít

A "Karácsonyi ének" történetét érdemes az ünnepkörben újra elolvasni, megnézni. Charles Dickens tartalmas gondolatai ma is aktuálisak.

Rövid tartalom

A szőrösszívű Scrooge úr, a “zaklató, szipolyozó, zsugori, kapzsi vén bűnös”, akinek a karácsony is csak olyan nap, mint a többi, dühvel és megvetéssel nézi az emberek ünnepi készülődését. Kidobja a karácsonyi énekeket kántáló koldus kisfiút és a szegényeknek gyűjtő úriembert egyaránt, kiszipolyozott írnokát is felmondással fenyegeti. Este, hazatérve magányos házába jelenést lát: meglátogatja Marley, rég halott üzlettársa, s bejelenti három további szellem érkezését.

Az első a régi karácsonyok szelleme, aki végigvezeti Scrooge urat saját hajdani életén, s elfelejtett, fájó emlékeket elevenít föl benne. A második az új karácsony szelleme, aki felnyitja Scrooge szemét a körülötte élők sorsára, nyomorúságára és vidámságára, szenvedéseikre és emberségükre. Végül a harmadik, a jövő szelleme megmutatja neki saját, ijesztő, magányos halálát. Scrooge urat a jelenések új emberré teszik: más szemmel kezdi látni a világot, karácsonyi pulykát küld írnoka családjának, ellátogat megvetett unokaöccséhez – s “jó barát, jó gazda, jó szomszéd” válik belőle.

Fotó: waitsail.com
Fotó: waitsail.com

Néhány idézet a műből

  • Tegyen boldoggá az az élet, amit magad választottál.
  • Nem tudod, hogy minden keresztény lélek, amely becsülettel dolgozik a maga kis körében – akármi legyen is az -, túlságosan rövidnek fogja találni halandó életét ahhoz képest, hogy milyen töméntelen lehetőség van benne arra, hogy hasznossá tegye magát! Nem tudod, hogy semmi megbánással jóvá nem tehetjük egy élet elmulasztott alkalmait? Pedig én elmulasztottam.
  • Halhatatlan lények örökkévalóságig tartó, szakadatlan munkájának eredményeként fejlődik ki az a sok jóság, amit ez a föld teremteni képes.
  •  Bár a karácsony soha nem fialt nekem egyetlen fikarcnyi aranyat vagy ezüstöt sem, azért mégis úgy hiszem, hogy a javamra vált, mindig javamra fog válni.
  • Semmiféle megbánás nem teheti jóvá az elmulasztott lehetőségeket.
  • Jobb a vakság, mint a gonosz tekintet.

Csak az számít, hogy a kéz valaha nyitott, adakozó és igazságos volt; a szív bátor, meleg és gyöngéd.

  • Mi más számodra a karácsony, mint számlafizetés ideje pénz nélkül; olyan időszak, mikor egy évvel idősebb leszel, de egy órával sem gazdagabb? Mikor átnézed a könyvelésedet, talán rájössz, hogy tizenkét hónapot vesztegettél el mindenféle haszon nélkül.
  • Jó néha gyereknek lenni, és mikor lenne jobb, mint karácsonykor, hiszen gyermek volt az ünnep fenséges alapítója is.
  • A sokak által szeretett, megbecsült, tiszta fejnek nem tudod egyetlen hajszálát sem meggörbíteni rettenetes céljaid érdekében, nem teheted gyűlöletessé egyetlen arcvonását sem.
  • Ezen a világon semmi jó nem történik úgy, hogy pár ember az elején ne hahotázna rajta.

Talán a leghitelesebb feldolgozás mind közül, ez az 1982-es ausztrál produkció. Kellemesen visszafogott látványvilág és kiváló magyar szinkron jellemzi.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik