Életmód

Kutyaszorítóba kerültek az erdélyi birkapásztorok

A juhászok értetlenkednek, miért csak egy, két vagy három kutyát tarthatnának nyájuk őrzésére.

A parlament előtt tiltakoznának egy idén elfogadott vadászati törvény miatt a birkapásztorok, akik nevetségesnek tartják, a jogszabály meghatározza, hány kutya őrizheti nyájukat – írja a kronika.ro.

A Romániában elfogadott új szabályozás ugyanis kimondja, hogy a síkságon legeltető juhásznak egy kutyája lehet, míg dombvidéken kettő, hegyvidéken pedig legtöbb három kutya őrizheti a nyájat. Aki pedig több kutyával legeltet, annak tekintélyes pénzbírság jár.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A farkastól és a medvétől nem félnek a döntéshozók

A birkapásztorok nem értik, hogy a törvényhozók miként alkották meg a kvótákat, miszerint egy, két vagy három kutya elegendő lehet 5-600 juh őrzésére, főleg olyan területeken, ahol farkas és medve is gyakran előfordul. A juhászok azt sem tudják, mit tehetnek akkor, ha mégis több kutyával őriztetnék a nyájat.

Hivatalos indoklás szerint a „kutyastopra” azért volt szükség, mert a vadásztársaságok rendszeresen panaszkodtak, hogy a juhászkutyák vadnyulakat és őzeket pusztítanak el, a hegyvidéken élők és a turisták pedig féltek az erdőkben sétálni az „életveszélyes” ebek miatt.

Egyesek szerint az új törvény veszélyeztetheti a juhász mesterség, ezen ősi szakma fennmaradását, ezért szakemberek is szeretnék, ha megszűnne a szigorítás. A sokak által nevetségesnek és abszurdnak tartott korlátozásról egy szenátor így fogalmazott:

Egy esztenának (legelőterületnek – a szerk.) is négy sarka van, nem várható el, hogy egy vagy két kutya egyszerre védelmezze a nyájat és elijessze a jószágokat fenyegető vadállatokat.

Ám ha mégsem változik a döntés, tényleg kutyavilág vár a juhászokra Romániában.

Olvasói sztorik