Életmód

Hatvannál több szellemház árválkodik Tarnaszentmiklóson

Egyre több épület áll üresen a Heves megye déli részén lévő faluban.

Az elhagyott ingatlanokról olykor azt sem lehet kideríteni, ki a jelenlegi tulajdonosa – írja a heol.hu. Sok esetben az örökösök nem tudják, mit legyen az épületekkel, melyek a környék adottságai miatt szinte eladhatatlanok.

– A szellemházak 100 százaléka magántulajdon, ezért nem tudunk velük mit kezdeni, és a számuk egyre csak nő – nyilatkozta a lapnak Buda Sándorné polgármester.– Jövőre tisztázni szeretnénk az elhagyott, romos házak tulajdonjogait.

Az önkormányzat tervei szerint felszólítják a törvényes tulajdonosokat, hogy kezdjenek a házukkal valamit, vagy bontassák le azt. Ellenkező esetben jogi útra terelik az ügyet, lebontatják a házat, és a költségeket a tulajdonosra terhelik.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A szellemházak környékén megjelentek a fertőzés legfőbb hordozói, a patkányok, de gyerekek is gyakran játszanak a porták környékén, miközben ezek a házak baleset- és életveszélyesek. Közben folyamatos a szabadrablás: a tolvajok mindent visznek, ami mozdítható és égethető.

Új kihívás

A kör ördögi. A porták tulajdonosai közül van, ahonnan kihaltak, van, ahonnan elköltöztek és vevő híján hátrahagyták a házat, de sok szocpolos ház is megüresedett. 2016 így új kihívást jelent majd a faluvezetésnek. Ha komolyan a szellemházak felszámolását, lesz mit a tejbe aprítaniuk.

 

Olvasói sztorik