Életmód

100 évesen elárulta a hosszú élet titkát

Csíkcsomortán legidősebb lakója szerdán ünnepelte 100. születésnapját. Az erdélyi faluban összesereglett a jeles alkalomra a rokonság – írta a Székelyhon internetes portál.

Lakodalom lesz? – kérdezte az előkészületeket látva János bácsi, akinek humora 100 éves korára is megmaradt, és a mosoly is gyakran megjelenik az arcán.

Fotó: szekelyhon.ro
Fotó: szekelyhon.ro

2016. január 13-án nem lakodalom volt a családi fészekben, hanem a jeles születésnap. János bácsinak volt mire emlékeznie, mert életébe belesűrűsödött a háború, az árvaság, a dolgos inasévek, a katonáskodás és a sok-sok munka, a gazdálkodás, mely a száz év javát jelentette.

Állat az szépen volt. Munkahely viszont nem, de volt gabonavetés, a cséplőgép reggeltől estig csépelt, annyi gabona volt. Most nincsen. Eltelt kicsit az idő – mondta az öreg.

Nagy János keveset betegeskedett életében, 85 éves koráig aktívan serénykedett a gazdaságban. Mára visszavonult. Sokat hallgatja a Mária Rádiót, és mosolyogva emlékezik a kaszálásokra, az este gyújtott hangulatos tüzekre. Ezekről szívesen mesél közvetlen környezetének.

Fotó: szekelyhon.ro
Fotó: szekelyhon.ro

Mi volt a legszebb emléke az elmúlt száz évben? – hangzott el a kérdés a születésnapon, mire a derűs válasz sem késett. Ez a köszöntés – mondta az ünnepelt.

János bácsi a hosszú élet titkaként így fogalmazott: dolgozni kell, de annyit, hogy a test ne szenvedjen, és imádkozni, hogy a segítség is meglegyen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik