Életmód

Idén is megtámadja a K2 csúcsot a békéscsabai hegymászó

2015-ben a békéscsabai Suhajda Szilárd és társa, a nagyváradi Varga Csaba a K2 csúcsának elérését tűzték ki célul. Miután elérték és két éjszakát is eltöltöttek a 7400 méteren felállított 3. magassági táborban, tökéletesen akklimatizálódtak és kitűnő esélyekkel indulhattak volna a csúcs meghódítására.

Elsöpörték a lavinák a tavalyi kísérletet

A július végén beköszöntő szörnyű időjárás, majd az ezt követő hócsuszamlások és balesetek hamar véget vetettek a nyári mászó szezonnak, így valamennyi, a K2 lábához gyűlt csapat reményeit szertefoszlatták. A magassági táborokat sorra söpörték le a lavinák, többek közt a fiúk számos felszerelését is örökre betemetve. A veszteségeket elszenvedve és az előrejelzéseket látva valamennyi epxedíció levonult a hegyről. 2015-ben senki sem jutott fel a méltán hírhedt hegycsúcsra.

Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd
Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

Még haza sem tértem Pakisztánból, amikor már biztos voltam abban, hogy szeretnék visszatérni a K2-re, hogy elérjem annak 8611 méteres csúcsát — nyilatkozta a beol.hu-nak Suhajda Szilárd.

A hegymászó néhány hét regenerálódás után újra tréningezni kezdett, ezt teszi mostanság is. Amikor lehetősége van, a hegyekbe utazik mászótársaival, mert ugyan magasságban nem, de technikai nehézségekben világszintű útvonalak találhatók mind a Magas-Tátrában, mind az Alpokban.

Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd
Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

Egy olyan felkészülési folyamatról van szó, ami június közepéig, a tervezett expedícióig tart – mondta a hegymászó. – A csúcsmászásra természetesen leginkább hegymászással lehet készülni, de a mindennapos edzés, a sok terepfutás, a kerékpározás, az úszás is fontos. Emellett az elmúlt hónapokban sok időt töltöttem sziklamászással.

Szilárd a K2-re való visszatérés előtt még akklimatizálódás és felkészülés gyanánt szeretne feljutni a kaukázusi Elbruszra, ami tulajdonképpen Európa legmagasabb hegye. Nyugati csúcsának magassága 5642 méter.

Akár egyedül is nekivág a hegynek

A hegymászó már a lehetséges támogatókkal és a potenciális pakisztáni segítőkkel is megkezdte az egyeztetést. A csapat még nem állt össze, de Szilárd azt tervezi, amint a megfelelő anyagi háttér birtokában lesz, Magyarországról akár egyedül is elindul a K2 felé. Mint mondta, ott, az alaptáborban már könnyen összefoghat másokkal a csúcssiker érdekében.

Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd
Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

Ez a K2

A K2 gyönyörű, alighanem a világ egyik legszebb csúcsa, kétségtelenül legimpozánsabb, ugyanakkor legveszélyesebb hegye, mely grandiózussága egyszerre ejti rabul az embert és tölti el félelemmel képzelgéseinket. Minden hegymászónak életre szóló élményt és rengeteg tapasztalatot jelent egy ilyen rendkívüli hegy legendás útvonalán mászni és személyesen látni mindazon kulcshelyeket és megtapasztalni mindazt a nehézséget és szépséget, melyet korábban csak a hegymászó irodalom klasszikusaiból ismerhet. Való igaz: a K2 nem mindennapi hegy.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik