Életmód

Utódját keresi a híres magtermesztő

Majdnem fél évszázada foglalkozik vetőmagtermesztéssel a felsőboldogfalvi Jére Lajost.

A kertészt nemcsak az udvarhelyszéki, hanem a távolabbi kertészkedők is jól ismernek. Az idei évtől azonban úgy döntött, hogy nem piacozik, virágmagjaival csak magbörzéken találkozhatnak az érdeklődők. -írja a székelyhon.ro.

Majdnem fél évszázada foglalkozik vetőmagtermesztéssel

Az évtizedek során környékbeli, de ausztrál, német és amerikai kertben is kicsíráztak a felsőboldogfalvi Jére Lajos portékájából származó vetőmagok. Az utóbbi időben terhessé vált számára a szenvedélye, hiszen egyre kevesebb a segítő és olyan sem nagyon akadt akinek átadhatná tudását.

Már gyermekként megismerkedett a vetőmagtermesztéssel, ugyanis édesapja is ezzel foglalkozott. Bevallotta, eleinte bánta sorsát, olykor csúfolódott is édesapjával, hogy az fogkefével pucolgatta fényesre a magokat. Az évek során viszont megszerette munkáját, és mellékfoglalkozásból főállásává, majd szenvedélyévé vált a vetőmagtermesztés.

Aki nem szereti, nem is tud ezzel foglalkozni.

Tavasszal a környékbeli piacokon találkozhattak Lajos bácsival a hűségesen visszatérő kertészek és gazdák, ahol a magok mellett jó tanácsokat is kaptak a vásárlók.

Fotó: székelyhon.ro
Fotó: székelyhon.ro

Éveken át gyűjtögette és árulta a virágmagokat, de már ingyen adja

Van, aki már több évtizede Lajos bácsi magvaival veti be az ágyásokat, bár, amikor a külföldi magok elözönlötték a piacot nála is visszaesett a kereslet.  Szerinte ma már egyre több fiatal kezd el kertészkedni, egyesek az erkélyen próbálkoznak, a „zöld fiatalok” pedig saját kertjeikben igyekeznek előállítani az asztalra kerülő ennivalót. A felsőboldogfalvi magok eljutottak az Amerikai Egyesült Államokba, Ausztráliába, de több európai országba is.

Lajos bácsi szerint a fiatalok többsége nem érdeklődik az ő szakmája iránt, úgy véli, ennek egyik oka, hogy a magtermesztésből nem lehet egyik napról a másikra meggazdagodni, sok munkát és érzést igényel.

Bele kell szeretni, meg kell ismerni, hogy mi lesz a magból.

Inasai közül egyik sem maradt mellette, így jelenleg nincs kinek átadnia tudását. Ez is egyik oka annak, hogy már nem viszi portékáját a piacra, ezentúl csak magbörzékre és szakmai rendezvényekre jár majd. Ennek ellenére szeretné átadni a tudását, noha egyelőre nem talált senkit, aki megtanulná a magtermesztés csinját-binját.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik