Életmód

Fél gyógyszertárral felér az ember nagyságú gyom

Valójában nem is gyom, csak annak tűnik. Közben ezerarcú gyógynövény.

A lósóska sokoldalú, de méltatlanul elhanyagolt gyógynövény, mely természetgyógyászok szerint – hatóanyagait tekintve – felér egy fél patikával. Májustól augusztusig réten, mezőn megtalálható,akár ember magasságúra megnő, akár ligetnyi területen is.

Gyakorlatilag a növény minden része hasznosítható. Legértékesebb része az ősszel szedett gyökér, de friss tavaszi levelei és termése – magja – is gyógyhatású.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Hatóanyagai

Antrakinon, béta-karotin, cianidin, cink, emodin, foszfor, glükóz, hyperozid, kalcium, kalcium-acetát, kálium, katechol tannin, kobalt, króm, kvercitrin, magnézium, mangán, nátrium, ón, rutin, sóskasav, szelén, szilícium, tannin, vas. B1, B2, B3 és C vitamint tartalmaz.

Gyökere tartalmazza a legtöbb hatóanyagot, az ebből készített főzet kis adagban hasmenés ellen jó, nagyobb dózisban viszont hashajtó hatású.

Levele ehető és ízletes. Hasonlít a sóskához, de tápanyag-tartalma – vas, magnézium – lényegesen magasabb. Borogatása nyugtató hatású. Magas vastartalma révén hozzájárulhat a vérszegénység kezeléséhez. Ilyenkor főzelékként fogyasztható, vagy szószként lehet tálalni húsok mellé.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Magját ősszel szedhetjük, és szárítva tároljuk és használjuk. Az ebből készített tea asztma, hörghurut, száraz köhögés, fáradtság, megfázás, fejfájás esetén gyógyhatású.

A lósóska magját gyakran keverik más tisztító gyógynövényekkel, mint például a bojtorján, vörös lóhere, vagy pitypang, hogy átöblítsék  a szervezetet  toxinoktól amelyek elsődleges okozói olyan bőrbetegségeknek  mint a pattanások, kelések, ekcéma, pikkelysömör és gombás fertőzések.

Címfotó: Wikimedia Commons

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik