Életmód

Illóolaj egyszeregy: ha nem tudod, hova kend, kend fel a talpadra!

Terápiás célra csak tiszta minőségű felel meg.

Az illóolajokat egyre többen használják terápiás célra. Amellett, hogy jó hatással vannak egészségünk megőrzésére, segítenek a különböző betegségek kezelésénél is. Lukács Melánia másfél éve, gyerekei betegeskedésekor ismerte meg az illóolajok jótékony hatását. Azóta sokat olvasott, tanult róluk, és jelenleg szaktanácsadóként foglalkozik velük – írta a Székelyhon.

A szakember néhány gyakori egészségügyi panaszra illóolaj receptet is megoszt az olvasóval.

Terápiás célra csak a tiszta minőségű illóolajok felelnek meg. Minél vadabb körülmények között terem a növény, annál jobb az illóolaj minősége – mondta –. Ezeket többnyire vízgőz-desztillációval nyerik ki, és minőségüket meghatározza, hogy hányadik lepárlásból származnak.

illoolaj3

Az illóolaj a növény létfenntartáshoz szükséges nagy potenciájú anyaga, amit önmagának termel. Mivel nagyon koncentrált, használatát többnyire hígítva, külsőleg ajánlják. Ez azért fontos, mert egyes illóolajok – mint a kakukkfű, oregánó, fahéj, borsmenta – bőrirritációt okozhatnak. Az illóolaj hígítási töménységét a személy életkora, állapota, testsúlya határozza meg, valamint hogy előzőleg használt-e már illóolajat. Hígításra tiszta, hidegen sajtolt növényi olajat használjunk.

Lukács Melánia egy év alatti gyermek esetében öt százalékos hígítást javasol, egy év fölött pedig fokozatosan bevezethető a tíz százalékos hígítás. A felnőtteknél akár fele-fele arány is alkalmazható.

Az eukaliptusz, teafa, fenyőtömjén vagy levendula illióolaja használható helyileg, például meghűlésnél, torokfájásnál a nyakra, orrnyeregre, arccsontra vagy mellkasra és a reflexzónákra kenve.

illoolaj2

Ha nem tudod, hova kend, kend fel a talpadra, mert onnan a véráramba jut – javasolja a tanácsadó. Nagyon sokat segít, ha párologtatóba cseppentünk belőle, vagy télen a fűtőtestre helyezett vizes törülközőre, illetve vizes kerámiaedénybe tesszük. Kellemes és hasznos fürdések esetén is, hiszen mindössze tíz csepp előzőleg mézzel, tejszínnel vagy sóval elkevert illóolaj egy felnőttnek elég egy nagy kád fürdővízhez.

Alkalmanként használva a teafa, levendula, fenyőtömjén hatékony sebgyógyító. Az antihisztamin hatású levendula, citrom, borsmenta orrnyeregre, mellkasra kenve vagy párologtatva segít az allergiák tüneteinek csökkentésében, ugyanakkor jól alkalmazható rovarcsípéseknél is. A gerániumként ismertrózsamuskátli, a borsmenta, az indiai citromfű higított formában csuklóra, nyakszirtre, valamint a boka környékére kenve távol tartja tőlünk a nem kívánt rovarokat – javasolja a szakember.

Napszúrás esetén Lukács Melánia azonos arányban citrom és eukaliptusz keverékét ajánlja – életkortól függő hígításban – a homlokra, halántékra, tenyérre, valamint a talpra kenve. Használatuk esetén legalább hat órán át tartózkodjunk a napfénytől.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik