Életmód

Nagy üzletnek tűnik a szarvasgomba-termesztés – Tízmilliókat hozhat a konyhára

Korábban disznókkal kerestették, ma kutyákat használnak keresésére.

A Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében tudatta, hogy 1 millió forint támogatás igényelhető hektáronként a  szarvasgomba termesztésére a Vidékfejlesztési Programban.

A VP5-8.1.1-16 Erdősítés támogatása című pályázati kiírás alaptámogatása mellé 2016-tól 3225 EURO/hektár kiegészítő támogatás igényelhető akkor, ha a leendő erdő tulajdonosa szarvasgombával mikorrhizált csemetéket is ültet a területre.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ezzel elérhető, hogy az erdő tulajdonosa jóval a fák vágásérettsége előtt jövedelemhez jusson, hiszen 8-10 év elteltével 50-100 kg/hektár szarvasgomba-termés várható, ez évi 0,5-1,5 millió Ft bevételt jelent.

Mivel a téma meglehetősen új, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete készséggel tájékoztatja az érdeklődőket akár e-mailen, akár telefonon, vagy az általa szervezett szakmai napon az erdészeti szarvasgomba-termesztés lehetőségeiről.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

20 tonna terem az országban

A legutóbb nyilvánosságra hozott adatok szerint az országos egyesületnek 27 tagja van, akik összesen nagyjából 100 hektáron gazdálkodnak. A természetes élőhelyekről országosan nagyjából 20 tonnát gyűjtenek évente. A gombák 90-95 százalékát exportálják, főként Olaszországba, bár egyre több magyar étterem is vevő az ínyenc fogásra.

A gombaszezon június 15-én kezdődik, ekkor egy kiló szarvasgombáért nagyjából 20-40 eurót adnak. Nyár végére, ősz elejére érik el a termőtestek a legjobb minőséget, legfinomabb ízt. Ennek kilójáért akár 200-300 eurót is adnak a piacon.

A sertés szájából kellett kiszedni a termést

A gombaszedésre korábban sertéseket alkalmaztak, de ez több szempontból is előnytelen, mivel a sertés hamar hatalmasra nő, nehezen szállítható, ráadásul szereti a gombát, így konkrétan a szájából kell kiszedni a termést.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ma már kizárólag kutyákat használnak erre a célra, leggyakrabban labradorokat, vizslákat, de keverékekkel is dolgoznak. Lényeg, hogy a kutya szeresse a munkát, örömet okozzon neki a kutatás.

Olvasói sztorik