Életmód

Faház az otthonuk egy kilátó tetején

Hét végi pihenőháznak szánta a két férfi, végül mindennapjaik élettere lett a ritkaságnak számító építmény.

A kilátó valamikor a környező Umpqua Nemzeti Park esetlegesen előforduló tüzeinek megfigyelésére szolgált, ám a műholdas jelzőrendszerek emberi közreműködés nélkül átvették a tűzjelzés szerepét.

tűzház5

Dabney Tompkins és Alan Colley viszont úgy gondolták, hogy azt a lenyűgöző panorámát, amely 360 fokos kilátást biztosít a 160 hold területű környékre, erdőkre, mezőkre – nem hagyják veszni.

tűzház3

Az Egyesült Államok-beli Oregonban lévő kilátó újrahasznosítására a két férfi egy faház építését határozta el. A kilátó tetején, 12 méter magasban létrehozott, 36 négyzetméteres házikó ma már  Tompkins és Colley otthona, ráadásul nem is akármilyen.

tűzház7

Napenergia felhasználásával fűtenek és nyernek áramot

A tágas belső térben jól felszerelt konyha, zuhanyzó, pezsgőfürdő, két függőágy található, a kupolát pedig egy mini lakosztálynak alakították ki.

tűzház2

A komposzt WC-t a kilátó melletti erdőrészen építették meg. Ez is fontos volt a tervezés során, mert a tulajdonosok kiskertet is kialakítottak, picinyke biogazdaságot létrehozva a természet lágy ölén – itt hasznosítva a komposztot.

tűzház6

Büszkén mondják, hogy nem ülnek tétlenül naphosszat a pazar otthonban, hanem mindig van elfoglaltságuk, sok élelmiszert megtermelve maguknak. A városi lét egyiküknek sem hiányzik.

tűzház4

Élvezik a természetet, egy áfonyás pitét bármikor „összedobnak”, s ahogy fogalmaznak, annál sincs jobb érzés, amikor télen a nagy hóban sétálhatnak, hogy a faház melegéből utána megcsodálják a környéket.

tűzház9

Via Zillow  

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik