Életmód

Szép magyar példa – Összefogtak a szánhúzó kutyákért

Nagyon sokan csak a szépségüket látják, otthoni tartásukkal azonban nincsenek tisztában.

2008-ban három magánszemély alapította meg az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítványt. Céljuk az volt, hogy közterületekre kidobott északi szánhúzó kutyákat – Szibériai husky, Alaszkai Malamut, Samoyed –  befogják, megmentsék és új, szerető gazdiknál helyezzék el. Képzeletbeli zászlajukra azt is kitűzték, hogy a fajta speciális igényeivel, ezeknek megfelelő tartásával, nevelésével kapcsolatos tudnivalókat széles körben megismertessék a leendő gazdikkal.

szanhuzo3

Alapítványunk létrejöttét 2008-ban a szükség diktálta. Előtte néhányan magánemberként mentettük a szánhúzó kutyákat, azonban rá kellett jönnünk, hogy így nagyon kevés kutyán tudunk segíteni, ezért szervezeti keretek között kezdtünk működni, hogy minél több állatot megmenthessünk – írják weboldalukon.

De vajon miért?

Hihetetlennek tűnik, hogy a gyönyörűséges szánhúzó kutyák bajba is kerülhetnek. Sokan felelőtlen módon, előzetes informálódás nélkül szerzik be őket, és amikor rájönnek, hogy ezek a kedves állatok valóban egyedi tulajdonságokkal bírnak, igényei másak, mint amit elképzeltek, szélnek eresztik őket.

szanhuzo1

A szánhúzók esetében nem vitás: elkötelezettnek kell lenni ahhoz, hogy valaki toleráljon egy olyan kutyát, mely nem  őrzi a házat, unalmában hajlamos a szökésre, rombolásra, és a kisállatok levadászása a gyengéje.

Ennek ellenére sokan csak „szaporítják” – és nem tenyésztik – a szánhúzó kutyákat, és a legkisebb haszonért is eladják a kölyköket a leendő gazda részletes felvilágosítása nélkül. Ráadásul a „szaporítóknál” a legtöbb esetben nem az újságokban, interneten fellelhető szépségeket, hanem olcsó utánzatukat lehet beszerezni, és sokan csak a kiskutya felcseperedése után szembesülnek ezzel a ténnyel.

Az alapítvány honlapján országos adatbázist működtetnek, melyben folyamatosan, napi frissítésben megtekinthetőek az elveszett, talált és örökbe fogadható szánhúzó kutyák. Ugyanez Facebook-oldalukon is megtalálható. A legsürgősebb esetekben az alapítvány saját gondozásába veszi a kutyust, és menhely hiányában egy budapesti kutyapanzióban ideiglenes otthonukba viszi az állatokat.

szanhuzo4

Ha valaki nem tudja megfizetni egy minőségi kölyök árát, akkor fogadjon örökbe ingyenesen egy rászoruló szánhúzó kutyát alapítványunknál, ahelyett, hogy a kutyák kizsákmányolásából élő szaporítók tevékenységét támogatná egy olcsó kölyök megvásárlásával – tájékoztatnak weboldalukon.

Az alapítványtól egyébként oltva, féregtelenítve, chippel ellátva és ivartalanítva vihetők el a szánhúzó kutyák. Részletes információkat IDE KATTINTVA találsz.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik