Életmód

Közel 100 ezer diák kapott mézes reggelit

A népszerű programot Szlovénia indította el.

Több mint 90 ezer diák kapott 2016. november 16-án magyar termelői mézből készült reggelit az ország 486 iskolájában a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) mézes reggeli programjának keretében. Tavaly hasonlóan sokan kapcsolódtak a programhoz.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A mézes reggeliket eredetileg Szlovénia indította el, majd több uniós tagország, köztük Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az iskolák részére a méhészek szakmai szervezete, az OMME biztosítja a mézet, így ezen a napon a gyerekek mézes teát és mézes kenyeret fogyaszthatnak reggelire.

Méhészet Magyarországon

A méhészet a mezőgazdaság elengedhetetlen ágazata, az 1 millió 200 ezer méhcsalád gondozása több mint 20 ezer családnak jelent megélhetést. Magyarország – az elmúlt két évtizedes átlagban – évi 20-25 ezer tonna mézet termel, ez az Európai Unió 27 tagállama által megtermelt méz 10 százalékát teszi ki. a méztermés mintegy fele egy átlagos évben akácméz, ennek oka, hogy Európa akácerdeinek kétharmada Magyarországon található.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Az európai mézes reggeli program egyik fontos célja népszerűsíteni az általános iskolás gyermekek körében a mézfogyasztást és az egészséges táplálkozást, hogy mézkedvelő fiatalokká, majd rendszeres mézfogyasztó felnőttekké váljanak.

Magyarországon a mézfogyasztás szezonális, főleg őszre, az influenza időszakára tehető, valamint az adventi és a karácsonyi ünnepkörhöz kötődik.

Kapcsolódó anyag: Megválasztották 2016 magyar mézkirálynőjét

Címfotó: MTI – Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik