Életmód

Vidraovira gyűjtenek a petesmalmi vidraparkban

Amikor a segítőnek is szüksége van a segítségre.

A napokban írtunk a petesmalmi vidraparkban folytatott csodálatos mentő munkáról. Balogh Márta, a park vezetője akkor elmondta: egyedülálló az a fajmentés amit itt végeznek. Mindezek mellett pedig olyan életközösséget láthatnak a tanösvényeken végigsétálók, amit máshol nem ismerhetnek meg.

Bendegúz elszökött

Azóta eltelt rövid időben két olyan esemény is történt, ami több száz ember összefogását generálta. A két éves Bendegúz a villanypásztor meghibásodása miatt kikerült a nyílt vízre és veszélybe került. Egy napig volt a számára idegen közegben hiszen — ahogy Márta elmondta – őt nem nevelték vissza a vad életre, így képtelen ellátni magát egyedül. Volt is összetűzés egy vadon élő vidrafiúval a kaland során.

Gondozói a sírása nyomán találtak rá. Napokig félt és nem bújt elő a vackáról. Úgy viselkedett, mint egy rémült kisfiú. Aztán több kicsi vidra is elcsatangolt.

15139787_606396979563511_9648285_n

Ennek az esetnek a kapcsán pont kapóra jött egy közösségi szavazás, ahová nevezve abban reménykedett a Vidrapark vezetője, hogy ha nyer, a kapott pénzből épülhet egy új vidraovi, ahol hasonló esetek véletlenül sem történnek és több hely lesz a kis vidráknak, hiszen egyre több árva vidra kerül a gondozásába. Ezen kívül itt a környezeti nevelés is jobban megvalósulna, hiszen a látogatók többet és jobban megfigyelhetnének ezeknek a kis éjszakai ragadozóknak az életmódjából. Toronymagasan vezette a szavazást Márta, ám – mert apró betűs rész mindig van – be sem került a zsűri által kiválasztott első 10 közé, akik a második körben versengenek. S az éremnek mindig két oldala van, a közösségi összefogás ezután még nagyobbra nőtt.

Példaértékűvé vált, ahogy a csoport nem tört le, hanem összefogott és kérte a Vidrapark vezetőjét, hogy szervezzen gyűjtést a vidraovi létrehozásáért.

15129972_606398372896705_301929325_n

Balogh Márta így foglalja össze az eseményeket:

Akkor rémültem meg, amikor a vidraovi tönkrement és meglépett a négy kicsi szerencsére vissza csalogattuk őket, de az ovi menthetetlen lett. Akkor jött kapóra ez a szavazós dolog, ahová nem kerültem be, viszont ezúton is hálásan köszönöm minden támogatónak,aki segített, szavazott,hogy eljutottam odáig nagyon boldog voltam az összefogás láttán. Aztán jött az ötlet, gyűjtsünk Vidraovira. Megbeszéltem mindent a Somogy Természetvédelmi Szervezet elnökével, Tömösváry Tiborral, akinek ígéretet tettem, hogy én mint a szervezet dolgozója minden lehetőt megteszek a Vidraparkért – amit az életemnek érzek – és a benne lakókért. Most folyik a gyűjtés a  Vidraoviért. A szervezet biztosítja a számlaszámot és megjegyzésbe beírt VIDRAOVI szó biztosítja, hogy az egyesület számon tudja tartani az adományokat, és a későbbiekben tudja, kinek kell köszönetet mondani.
A végén pedig összegyűlve neki tudunk állni és jobbá tenni a kicsik ittlétét.

Aki segíteni szeretne a Vidraovi létrehozásában a következő számlaszámon teheti:

Somogy Természetvédelmi Szervezet
11743002-20023852-00000000
Megjegyzés rovatba be kell írni hogy “VIDRAOVI”

Külföldről
Somogy Természetvédelmi Szervezet
8708 Somogyfajsz, Kossuth u. 62.
OTP Bank Nyrt. Dél-dunántúli Régió
7400 Kaposvár, Széchenyi tér 2.
BIC (SWIFT) OTPVHUHB
IBAN: HU98 1174-3002-2002-3852-0000-0000

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik