Életmód

Dániában nem kidobják, hanem eladják a lejárt szavatosságú élelmiszereket

Nagy siker a lejárt szavatosságú élelmiszerek boltja Dániában, már a második ilyen üzlet nyílik meg Koppenhágában.  Az ellenőrzött, nem ártalmas élelmiszerek árusító bolt bevételét jótékony célra fordítják. -írja az MTI.
A Wefood projekt Koppenhága Amager negyedében nyitotta meg első üzletét év elején, majd novemberben a felkapott Norrebro negyedben is hatalmas sikert aratott – írta a The Guardian.

Dániában ugyanis nem tilos lejárt szavatosságú élelmiszereket árusítani, ha a csomagoláson feltüntetik, hogy lejárt, valamint ha ellenőrizték, hogy a fogyasztása nem jelent közvetlen veszélyt. „Megnézzük, megszagoljuk, megtapogatjuk a terméket, és megállapítjuk, hogy fogyasztható-e” – mondta Bassel Hmeidan, a projekt vezetője.

wefood-6

wefood-4

A termékeket termelők, importőrök, exportcégek és helyi szupermarketek ajánlják fel. A Wefood önkéntesei összegyűjtik és értékesítik őket. Az üzlet bevétele jótékony célokat szolgál.

Fantasztikus, hogy ahelyett, hogy kidobnák az ételt, eladják pénzért. Jó ügyet támogatunk ezzel!

– mondta egy dán egyetemista, miután húsz koronáért (840 forintért) vásárolt egy üveg olívaolajat.

Egy nagymama lekvárt vásárolt, amelyet unokáinak ajándékoz karácsonyra.

Ezek a termékek akár száz évig is eltarthatók, mert cukrot tartalmaznak.

A modell sikerének egyik kulcsa, hogy a termékek ára körülbelül feleannyi, mint máshol, másrészt sokakat vonz, hogy jó célra fordítják a pénzüket. A készlet viszont nem kiszámítható: a kínálat az adományozóktól függ.

wefood-3

Az élelmiszer-pazarlás témája az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kap

Sokszor fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket selejteznek le az árusítók vagy dobnak ki a fogyasztók. Az elmúlt években egy kezdeményezés hatására Franciaországban megtiltották az eladatlan élelmiszer megsemmisítését, egy nemzetközi kávézóhálózatban pedig szemétbe szánt, ám fogyasztható alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel.

Szeptemberben az angliai Leedsben nyitotta meg az ország első hasonló üzletét a The Real Junk Food Project. Az angol projekt elsősorban a szegények élelmezésére koncentrál, a vásárlók a termékekért annyit fizetnek, amennyit tudnak.

Egyre töben ismerik fel a világon, hogy egymás  segítésével és  a környezetünk védelmével tehetjük a legtöbbet önmagunk boldogulásáért.

diner

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO novemberi jelentése szerint az egyik legfőbb probléma, hogy a szupermarketek a tökéletesen kinéző élelmiszereket árusítják. Valamint az, hogy önkényesen használják a „minőségét megőrzi” jelöléseket. A szervezet szerint ha az emiatt eldobott élelmet felhasználnák, azzal el lehetne látni a világ éhezőit.

Fotók/ Wefood

Olvasói sztorik