Életmód

Mától olcsóbban vehetünk tojást és baromfihúst

A baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója 27-ről 5 százalékra csökkent 2017. január 1-jén.

Azzal, hogy a korábbi 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik az áfa, nőhet a belföldi baromfihús- és tojásfogyasztás,  csökkenhet a szürke- és a feketegazdaság aránya a termékpályán. A hús esetében az adócsökkentés egyenlő versenyesélyt teremt az ágazatnak, miután 2016. január 1-jétől csak a sertés tőkehúsok adótartalma csökkent.

A forgalmazási adatokból kalkulálva a magyar fogyasztók átlagosan évi 23 344 forintot költenek baromfihúsra, ebből csirkehúsra 16 793 forintot. Amennyiben változatlan keresleti és kínálati feltételek lesznek ebben az évben, és a fogyasztás szerkezetében nem történik változás, úgy 2017-ben ez a kiadás 4045 forinttal csökken, így egy négytagú család havi 1350 forintot takaríthat meg.

Számítások szerint ma Magyarországon egy ember évente mintegy 30-32 kilogramm baromfihúst fogyaszt el. Ha ehhez a különféle baromfihús készítményeket – például a felvágottakat – is hozzászámítják, akkor a fogyasztás mintegy 40 kilogramm évente és fejenként.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerinti tojásfogyasztási adatokkal számolva mintegy 8600 forint körüli összeget költenek az emberek tojásra egy évben. Ez a mostani áfacsökkentés hatására 7110 forintra csökkenhet 2017-ben. Szakemberek szerint idén a tavalyi, darabonként 40 forint helyett 33 forint lesz a legolcsóbb fehérjeforrás darabja, illetve 2017-ben ugyanakkora összegért 215 tojás helyett 260 darabot vehetnek a vásárlók.

A friss tej esetében a jelenlegi 18-ról 5 százalékra csökken az áfa, de a csökkentés nem vonatkozik az UHT és ESL tejre, valamint a sűrített, illetve cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékekre – írta az MTI.

Kapcsolódó anyag: Tanyasi vagy nagyüzemi tojás? Nagy a különbség

Címfotó: mtlblog.com

Olvasói sztorik