Életmód

Biogazdaság működik egy hatalmas pláza tetején

Valóságos zöld várost alakítottak ki tízezer tő növénnyel.

Izrael legrégebbi bevásárlóközpontjának, a Tel Aviv szívében lévő Dizengoff Centernek a tetején egész évben termelnek: 17 féle zöldség- és gyógynövényfajta nő a 750 négyzetméteres területen.

izrael1

green-in-the-city-tel-aviv-rooftop-farm-23-1020x610

Üres hely nincs, mert a frissen kiszedett, és a plázában árusított biotermékek helyére azonnal új palánta kerül, így – legyen bármilyen évszak – folyamatosan tízezer tő növény gondozásáról kell gondoskodni.

A 2015-től működő farm a városi kertészeknek is jó példa. Gazdái ugyanakkor igyekeznek rávilágítani a fenntartható fejlődésre. Azt hangoztatják, hogy jelenleg a világ népességének több mint 54 százaléka él városokban, és ez az arány 2050-re várhatóan 66 százalékra nő.

izrael2

A többnyire a vidékre jellemző élelmiszertermelést így a városokban is bővíteni szükséges, ennek pedig egyik lehetséges útja a „tetőtéri farmgazdálkodás.”

A növényeket úgynevezett hidrokultúrás technikával termesztik.

izrael7

Ez nem talaj közvetítésével, hanem tápfolyadék használatával működik. A növény nem a talajban – azaz nem földben – növekszik, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban, mint például perlit, kavics,agyaggolyó kőzetgyapot.

izrael4

green-in-the-city-tel-aviv-rooftop-farm-9-1020x610

A technikának köszönhetően a zöldségek kétszer olyan gyorsan nőnek mintha földben fejlődnének, kevesebb a vízhasználat, és a növény csak nagyon ritkán betegszik meg.

Videón is gyönyörködhetünk a látványban

Via Inhabitat

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik