Életmód

A hálószobatitkok főszereplője a zeller

Ha eddig azt hitted, hogy a zeller egy unalmas zöldségre, akkor most megváltozik a véleményed. Az is megtörténhet, hogy a kedvenced lesz!

Amiről híres és kedvelt lett a zeller

A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért, a kínai gyógyászatban pedig a zeller úgy van számon tartva, mint az egyik leghatásosabb fiatalító növény. Igazán népszerűvé a 17. században vált, amikor a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak, tudva, hogy a zeller fokozza a férfiúi teljesítőképességet és a nemi vágyat. Európában a népgyógyászat is használja a zeller gyökerét afrodiziákumként, Indiában, Kínában pedig a zellermagból készítenek főzetet vagy csak egyszerűen megrágják a zellermagokat.

Van-e mindennek valós alapja?

Egyes tanulmányok szerint a zeller kémiai összetevői az agyalapi mirigyre hatnak, amely a szexhormonok és hatásának elsődleges szabályozó mirigye. Azt is tudjuk, hogy a zeller fokozza az alhasi vérkeringést, s ezáltal a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba jutnak. Ily módon hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt eredményezi, hogy a prosztata ismét visszanyeri működőképességét, az optimális vérbőség pedig javítja a kismedence energia- és vérellátását -írja a népgyógyászat.com.

Ezeket jó tudni a zellerről

  • A nagyvilágban három változata terjedt el. A halványító-, a metélő- és a hazánkban elterjedt gumós fajta.
  • A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk.
  • A zeller egyik jellemző tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Gazdag rostokban és ballasztanyagokban, létfontosságú tápanyagokban is bővelkedik, és nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, A-, B-, C-vitaminokat és nyomelemeket.
  • A magja, a szára és a gyökere kiváló vízhajtó  és elősegíti a kismamák tejtermelését, serkentő és erősítő hatású. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa. ( Állapotos hölgyek csak fokozott óvatossággal fogyasszák, mert erős vizelethajtó)
  • A zellerből nyert illóolajok idegrendszeri panaszok, ízületi gyulladások és a gutaütés kezelésében használatosak.
  • Mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban –kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak is.
  • A benne található rostoknak köszönhetően segíti a bélrendszer működését, mely nagyban hozzájárul immunitásunk megőrzéséhez is.
  • Szív- és érrendszeri problémák esetén is segítségünkre lehet, hiszen magas nátrium és kálium tartalma miatt, szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet.
  • Magas B-vitamintartalmának köszönhetően segíti a fokozott koncentrációt és stresszoldást.
Fotó:mediacommons
Fotó: Wikimedia Commons

Receptek

  1. Vizelethajtóként alkalmazva készítsünk leveléből vagy magjából gyógyteát.  3 dl vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi összeaprított és szárított zellerlevelet, forraljuk fel, majd 3-5 perc elteltével szűrjük le, fogyasszuk.
  2. A téli időszakokban pürésítsük vagy préseljük együtt almával és répával, citrommal, naranccsal.
  3. Sokan nem tudják, pedig nagyon finom a vékony hasábokból készített sült vagy rántott zeller.
  4. Szárított levelek összemorzsolásával, sóval ízesítve napi szinten használhatjuk.
  5. Zellerkrémleves:  Hozzávalók: 1 fej zeller, 2 nagyobb burgonya, 2 dl főzőtejszín, só, bors, 1 húsleves kocka, víz.  Elkészítése: A megtisztított zellert és a burgonyát vágjuk kockákra, főzzük meg és adjuk hozzá a húsleveskockát. Ha puhára főtt, vegyük le a tűzről, hagyjuk kissé hűlni, majd jól turmixoljuk össze. Végül adjuk hozzá a főzőtejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, esetleg egy kevés szerecsendiót reszelhetünk bele. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

A harmonikus ízvilághoz, tudnunk kell, hogy melyik ételhez milyen fűszer illik. A zellert például megbolondíthatjuk egy kis szerecsendióval is.

Címlapfotó: thejouicechef.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik