Életmód

Bambusztáblára írnak és kertészkednek a gyerekek a zöld oktatás fellegvárában

2006-ban John és Cynthia Hardy úgy döntött, hogy megváltoztatják a világot. Ehhez első lépésben megalapítottak egy zöld iskolát az indonéziai Balin, ahol az oktatás és a fenntarthatóság kéz a kézben jár.

A pár fordított az iskolákról általánosan kialakult képen és kivitték a diákokat az osztályteremből. Arra biztatják a őket, hogy működjenek együtt a természettel.

A célunk egy természetes, holisztikus, diákközpontú tanulási környezet kialakítása, ami ösztönzi a kicsiket, hogy kreatívak, innovatívak és zöld gondolkozásúak legyenek

– írják programjukban.

Fotó: greenbyjohn.com
Fotó: greenbyjohn.com

Felelősségteljes gyerekeket szeretnének felnevelni, akik képesek cselekedni a bolygónk jövőjéért. Hogy energiatakarékosan, szennyezés és hulladék nélkül éljenek.

A suli 90 diákkal indult, most 30 országból 387 három és tizennégy év közti gyerek tanul itt. Mindössze a 15 százalékuk indonéziai. Amellett, hogy a fenntartható életmód modelljeként szolgálnak, küldetésük, hogy erős közösséget alkossanak és a helyi kultúra által fejlődjenek.

Az iskolát saját maguk tervezik és építik kizárólag bambuszból. Mára a zöld oktatás katedrálisaként híresült el az intézmény.

Az osztálytermeknek nincs fala, a tanárok bambusztáblára írnak. Még a kosárpalánk is bambuszból van. Az asztalok nem téglalap alakúak, a gyerekek pedig mosolyogva járnak ide

– fogalmazott John, aki korábban egy ékszerüzletet üzemeltetett.

Fotó: greenbyjohn.com
Fotó: greenbyjohn.com

Saját ültetvényükön 15 ezer bambuszt nevelnek egyrészt az erdőirtás elleni küzdelem nevében, másrészt mert nagy mennyiségű szén-dioxid elnyelésére képesek. Korlátozzák a cement, beton és a műanyag használatát a környezeti hatásai miatt. A szén-dioxid megkötésének folyamata pedig a tananyag részét képezik.

A tanórák az iskola kertjében is zajlanak, ahol a diákok betakarítják az ebédhez szükséges összetevőket. A saját vizüket isszák, maguknak állítják elő az áramot is. Tanulnak a mezőgazdaságról, az újrahasznosításról és a zöld közlekedésről.

Fotó: greenbyjohn.com
Fotó: greenbyjohn.com

Ha a gyerekek összefirkálják az asztalukat, megtanulják a csiszolás és a polírozás művészetét is annak érdekében, hogy megértsék, a környezetről való gondoskodás az iskolában kezdődik.

Meg kell tanítani nekik, hogy a világ nem elpusztíthatatlan

– nyilatkozott a tulajdonos.

A diákoktól kérik, hogy a megtanult leckéket vigyék haza. Sok szülő szintén a környéken él és elkötelezett a zöld iskola filozófiájához. A bennlakó diákok bambuszból épített kollégiumban laknak, amit komposztáló WC-vel és zuhanyzóval szereltek fel. Rengeteget megtudnak az újrahasznosításról és sokat segítenek a konyhában, ahol hagyományos balinéz és nyugati ételeket egyaránt elkészítenek a megtermesztett zöldségekből, gyümölcsökből.

Bár idilli utópiának hangzik, John szerint követendő példát állítottak a világ elé.

mg_9594-custom

Az alapszabályaik:

  • ragaszkodj a helyihez;
  • hagyd, hogy a környezeted vezessen;
  • és gondolj arra, hogy az unokáid miként építik majd a jövőt.

John a tapasztalatairól nemrég elmondta, sosem hitte volna, hogy a suli ilyen gyorsan tud majd fejlődni.

A gyerekek nap mint nap meglepnek, új, kreatív ötleteikkel, amivel még fenntarthatóbbá válunk. Vezetővé növik ki magukat, akik tudják, hogyan kell együtt élni a világgal és felelősségteljesebben gondolkoznak, mint bármelyik generáció előttük.

Az iskola a héten megkapta a megújuló energiák és fenntartható technológiák területén kiemelkedő eredményt elérő szervezeteknek járó díjat, a Zayed Future Energy Prize-t.

Bónusz:

(Levi Strauss, The Guardian, CNN)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik