Életmód

Rekordidő alatt járt a világ összes országában a 27 éves lány

Az Antarktisz kimaradt, oda azért még elutazik. Ha hazaért, pihenni fog, könyvet írni és befejezi a dokumentumfilmjét.

Könnybe lábadt a szeme, amikor egy észak-koreai úgy szorította meg a kezét, mint korábban soha senki.

Elpusztítunk titeket, Amerikát

– mondta neki az egyenruhás..

Cassie De Pecol az elmúlt másfél évben a világ összes országában járt, de nem mindenhol fogadták őt kedvesen. A maga szerény eszközeivel hirdette a békét, és tette mindezt rekordidő alatt.

A hölgy 18 hónap és 26 nap alatt 196 országban járt, és fele idő alatt sikerült körbeutazni a Földet, mint a korábbi Guinness-rekord tartójának.

Visszatérve, az észak-koreai őrnek azt felelte, bár a két kormány nem lehet barát egymással, nekik ettől nem kell ellenségnek lenniük.

This is my “mad man” pre-planning of #Expedition196 over a year ago. Original map and all! I just thought that you all might be interested to know the stats since the start of the Expedition. In the past 6⃣4⃣ days, I’ve traveled to 2⃣5⃣ countries and flown 3⃣2⃣ times. That’s an average of 2⃣.5⃣ days in each country. While that seems like an extremely short amount of time to be in each country, I’ve been in some countries longer than I’ve been in others. For instance, I was in New Zealand for 5 days but visited both the North and South Island, but was in Qatar for only 1 full day on a layover (will be going back in the spring). How am I feeling? In one word, exhausted. Also stressed. But I’m optimistic for the continued journey and outcome of the Expedition. I’m not kidding when I say that I’m overwhelmed with work in organizing all of the meetings with the students and leaders, but overwhelmed in a good way! 😊 I’ve made great time on this trip so far in regards to the Guinness World Record attempt. I planned this trip while giving myself 6 months leeway time just in case situations arise. So right now, I’m on a 7 day work break where I’m re-organizing everything and getting ready for the next 3 months until Christmas. Europe has the most Skal chapter presence, so organizing the meetings has been very taxing on my end, which is why I need a week to ensure everything is properly and professionally organized. If I seem a bit absent in the next week, it’s because I’ve got my head buried in emails. Thanks for your patience in advance! ✈️🌎 • • • #CarpeDiem

Cassie De Pecol | Official (@expedition_196) által megosztott bejegyzés, 2015. Szept 30., 10:53 PDT

De Pecol környezettudományi szakon végzett az egyetemen és komoly céllal vágott neki a hódító útnak. 2015 júliusában kezdte meg világ körüli turnéját, és ahol csak járt, a fenntartható turizmus eszméjét hirdette az International Institute of Peace Through Tourism békenagyköveteként.

A nonprofit vállalat 1986-ban alakult, missziója pedig a terrorakciók által nyugati és keleti országok közt keltett feszültség kultúrával való feloldása.

Túrája alatt számos polgármesterrel és turizmusért felelős miniszterrel találkozott és volt, hogy 16 ezer diák előtt beszélt arról, hogyan csökkenthető ökológiai lábnyomunk utazásaink során.

Rosszakarók, irigyek

Ha az indiai Bangalore-ból a Sri Lanka-i Colombóba mész, a repüléssel egy fát elpusztítasz, a regeneratív turizmus eléréséhez pedig a cél az, hogy ültess helyette kettőt

– mondja a 27 éves lány.

Mivel az elmúlt másfél évben 255 alkalommal ült repülőgépre és közben a fenntarthatóságot hirdette, sokan álszentnek nevezték. Mindezt úgy ellensúlyozta, hogy 50 országban fákat helyezett a földbe.

Will probably go through one more of these bad boys before I finish #expedition196 💅🏽 #braggingrights

Cassie De Pecol | Official (@expedition_196) által megosztott bejegyzés, 2016. Okt 13., 08:04 PDT

Nem minden országban olyan egyszerű engedélyt kapni a faültetésre, de minden erőmmel rajta voltam. 50-et már elültettem, a maradék 500-at pedig Connecticutban fogom az expedíció végén.

Kritizálták azért is, mert túl rövid, kevésbé tartalmas időt töltött el egy-egy helyen.

Két szóval magyarázom: időgazdálkodás. Valaki egész hétvégén a televíziót nézi, amivel nincs gond, néha én is bűnbe esek, de ez idő alatt akár öt országba is el lehet jutni.

Persze azzal is megvádolták, hogy rekordhajhász és mindent a pénz miatt csinált.

Miből finanszírozta?

A turné 198 ezer dollárba (átszámítva körülbelül 57 millió forintba) került De Pecolnak.

23 évesen kezdte el megtervezni az utat, és az elején semmilyen támogatása nem volt. Az elkövetkező másfél évben tízezer dollárt gyűjtött össze bébiszitterként, aztán elkezdett szponzorokat keresni. Ahogy telt-múlt az idő, egyre több befektetőre talált szert.

Tapasztalata volt már korábbról is. 21 évesen, fél évvel a diplomázás előtt egyirányú repülőjegyet váltott Európába, ahol hotelekben kereste meg a kenyérre valót.

Nehézségek

Hiába, hogy az amerikaiak az országok zömébe vízum nélkül utazhatnak, a lány elmondása szerint túrája legnehezebb része volt, amikor be kellett szerezni a szükséges dokumentumokat. A geopolitikai feszültségekről már nem is beszélve.

Észak-Koreába egyetlen turista sem léphet be egyedül, az amerikaiaktól pedig borsos árat elkérnek egy látogatásért.

1000 dollár (300 ezer forint) volt a vízum három napra, a velem egy gépen utazó kínaiaknak viszont csak háromszáz (kb. 100 ezer forint) ugyanennyi időre.

Türkmenisztánba és Szíriába szintén rendkívül nehezen jutott be. Itt a közösségi média erejét hívta segítségül.

Voltak esetek, mikor Facebook-posztban kértem segítséget, hogy átjuthassak a határon. Ilyenkor kellett csak igazán megbíznom az ismeretlenben, az emberekben.

A Guinness Rekordok Könyve nem szerint is számon tartja a leggyorsabb, összes független országba elutazó csúcstartókat, miután korábban egy rekordra törő nő nem tudott bejutni Szaúd-Arábiába pár nélkül.

De Pecol egyszerre döntött meg két világrekordot: ő a legfürgébb nő és nemtől függetlenül a legfürgébb személy is, aki valaha körbeutazta a bolygót. Az eddigi csúcsot a michigani születésű Yili Liu tartotta. A férfi 2007 és 2010 között három év három hónap alatt teljesítette a körutat.

Hogy egészséges és fitt maradjon, a nő mindig gondosan ügyelt rá, hogy elég vizet és vitamint fogyasszon, de rendszeresen edzett is.  Bárhol is járt, futott és a Krav Maga magyar gyökerekkel rendelkező önvédelmi sportot gyakorolta.

Mi lesz most?

Elmondása szerint biztos benne, hogy sosem ver hosszabb időre gyökeret sehol.

Egyetlen helyen nem járt: az Antarktiszon, ami ugyanakkor nem szuverén állam, ezért egy expedíció keretein belül februárban látogat majd el oda.

Úgy voltam vele, hogy ha már hat kontinensen és 196 országban jártam, az utolsó kontinenst sem hagyhatom ki.

Ha hazaért, pihenni fog, könyvet írni, és befejezi az útjáról készült dokumentumfilmet, amit remélhetőleg mi is láthatunk majd.

(CNN)

Olvasói sztorik