Életmód

9 dolog, ami a tudomány szerint is boldogabbá tesz otthonunkban

Ezentúl akár esszenciának is tekinthetjük  az alábbi tanácsokat.

Az, hogy egy elegáns, szép, s tiszta otthont tudhatunk a magunkénak, még nem jelenti azt, hogy e környezet kellemes, s nyugodt hatást gyakorol mindennapi életünkre. Vannak – vagy éppen nincsenek – azonban olyan színek, illatok, szobanövények, s kisebb -nagyobb csecsebecsék, melyek szimplán azzal, hogy otthonunk részei kiküszöbölhetik e csorbát.

1. Zöld vagy sárga falak

Egy amsterdami egyetem kutatói bebizonyították, hogy azok az emberek, akiket ezek a színek vesznek körül, azok kellemesebben és kiegyensúlyozottabbaknak érzik magukat mint azok, akiket fehér, vagy éppenséggel más színű falak zárják körül.

Fotó: lushome.com

2. Frissítő virágok

A virágok kellemesen ható, vizuális megjelenésükkel és illatukkal a természet iránti vágyunkat elégítik ki. Minden élő virág látványa pozitív hatással van ránk, a virágzóak különösen. Érdemes a lakás több pontjára, de különösen azokra a helyekre virágot tenni, ahol sokat tartózkodunk – írják a kutatásban.

Fotó: getty images

3. Szentimentális képek

Bizonyított tény, hogy ha a régi családi fotókra tekintünk, a benne látott szép emlékek a valahová tartozás érzését kelti bennünk, ami mindenképp nyugtatólag hat ránk.

Fotó: getty images

4. Vanília illatú gyertya

Ki ne szeretné a vanília illatát? Egy stresszes nap után nincs is jobb annál, minthogy kellemes, vaníliás illattal árasszuk el lakásunk. A mellett, hogy valami folytán ragaszkodunk ehhez az illathoz, jó hatással van a kedélyállapotunkra is – állapította meg egy tanulmány.

Fotó: konika minolta

5. Napló írása

Az ötleteink, a jövőnkről alkotott képünk, vagy esetleg a múltbéli pozitív emlékek levésése, s újraolvasása ugyanolyan szuper szellemi testmozgás nyújt, mint maga a testmozgás. Kezdjünk neki még ma!

Fotó: getty images

6. Házi kedvencek

“A kutya az ember legjobb barátja”. Szerintünk e kifejezést senkinek sem nem kell részletezni, de mint kiderült minden bundás kedvenc ölelése, közelsége növeli a boldogsághormont is a szervezetünkben.

Fotó: getty images

7. Virágillat

Ha a következő alkalomkor légfrissítőt, vagy esetleg parfümöt vásárolsz, ha javasolhatunk, akkor virágillatot válassz. Az orrunkban található receptorok közvetlen kapcsolatban állnak az agyunkkal, s a kellemes illatok (de leginkább a virágillatok) jelentősen fokozhatják boldogságunkat.

Fotó: ali express

8. Vetett ágy

Egy felmérés szerint az emberek 71% bevetett ágyát látván boldogabbnak érzi magát, míg a 62% – kik nem vetik be – azt mondták, hogy ágyuk semmilyen hatást sem gyakorol rájuk. A számok makacs tények, ágyazzunk be minden reggel!

Fotó: getty images

9. “A kevesebb több”

A családok életére negatív hatással van azon tény, hogy sok tárgy található meg otthonukban, ugyanis ezek fokozzák szervezetünkben a kortizolszintet, azaz a stresszhormont. A sok, felhalmozott holmi, esetleg lom folyamatos feszültséget okoz, hiszen állandó készenlétre, rendrakásra, pakolásra ösztönöz. Kezdjünk neki a szisztemtaikus lomtalanításra, és szabaduljunk meg feleslegessé vált dolgainktól.

Fotó: getty images

Forrás/Countryliving

Címlapfotó/ Thinkstock

Fordította: Kicsiny Marcián

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik