Életmód

Egy növény, ami tisztítja a vért, és néhány hét alatt csökkenti a koleszterinszintet

A jellegtelen külsejű tyúkhúr minden földrészen elterjedt. Gyakori növény kertekben és utak mentén. Előfordulása a talaj magas nitrogéntartalmát jelzi.

A tyúkhúr teljes föld feletti részét gyűjtik, fő virágzási időszakában: május és november között. Gyűjtésnél figyeljünk, mert összetéveszthető a halványkék virágú borostyánlevelű veronikával (nem ehető)  vagy a vörös virágú mezei tikszemmel. A tyúkhúr minden esetben fehér virágú!

Elősegíti a sebgyógyulást, csillapítja a köhögést (régen hatásos tüdőerősítő gyógynövénynek tartották), tisztítja a vért.

A legegyszerűbb felhasználási módja, ha a frissen szedett és megmosott tyúkhúrból teát készítünk. Egy maréknyi növényt felaprítunk, 2,5 dl vízzel leforrázunk, lefedünk. 10-15 perc múlva fogyasztható.

Napi 1-2 csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet – írja a zöldújság.  Reggel éhgyomorra fogyasszuk. Epeműködés serkentésére és epekőhajtásra étkezés előtt naponta egy csészével, testsúly csökkentésre napi 2-3 csészével étkezés előtt igyuk. Ha lándzsás útifüvet, mezei zsurlót adunk hozzá, fokozhatjuk köptető hatását. Kiváló zsíroldó tulajdonsága teszi alkalmassá az epeműködés javítására, a vérzsír bontására, emiatt van fogyasztó hatása is van.

Fotó: little-eco-footprints

Fürdéshez

Viszkető és gyulladásos bőrelváltozások, valamint reumás panaszok esetén érdemes tyúkhúr hozzáadásával készült fürdőket és lemosásokat alkalmazni. 25 dkg szárított gyógynövényből és 1 l vízből készítsünk erős forrázatot. Öntsük a fürdővízhez, és kb. 15 percig fürödjünk benne.

Tisztító italként

Tavaszi tisztítókúrák alatt igyunk 10 napon keresztül naponta egy kis csészényi, gyümölcscentrifugában készített tyúkhúritalt. Összekeverhetjük más levelekkel, édesíthetjük mézzel, adhatunk hozzá citromlevet. A kúra méregteleníti a májat, és jó hatással van a bőrre.

Borogatáshoz

Fekély, zúzódás, duzzanatok és kiütések esetén a friss, virágzó növényt forrázzuk le, zúzzuk pépessé, és tegyük a beteg felületre. Bőrgyulladásra, ekcémára, szemölcsre is alkalmazható. A kezelést naponta többször ismételjük meg.

Fotó: peak-prosperty

Konyhai felhasználáshoz

A frissen szedett tyúkhúrból remek saláta készíthető, felhasználása teljesen megegyezik a rukkoláéval, de készíthető belőle főzelék, sőt leves is: a nyersen készült a tyúkhúr leveshez a zsenge leveleket tegyük mixerbe olívaolajjal, sóval és nyers fokhagymával. Víz és tej 1:1 arányú keverékét adjunk hozzá, hogy megfelelően híg legyen, majd turmixoljuk össze. Keverhetünk hozzá főtt burgonyát.

Terhesség, szoptatás alatt nem ajánlatos fogyasztani, mert csökkenti a tejelválasztást.

Kapcsolódó cikkek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik