Életmód

Te szeretted a kötelező olvasmányokat?

Egy kis nosztalgia a régebbi időkből.

Jó negyven éve, az internet és a mobiltelefon világának megjelenése előtt a színes tévé jelentette az elektronika csúcsát. Bár kimutatásokat nem ismerünk – és mivel ez nem tudományos dolgozat, eltekinthetünk azoktól –, minden bizonnyal többet olvasott mindenki, könyvet kiváltképp.

Ugyan a kötelező szó akkor sem aratott osztatlan sikert – ráadásul a kötelező olvasmányok léte örök vita tárgya a magyar közoktatásban –, az általános- és középiskolások – még ha nem is mindegyikük – a nyári szünetben is elővettek egy-egy kötelező olvasmányt a következő tanév „menüje” közül.

Napjainkra átértékelődött a 30-40 évvel ezelőtti kötelező olvasmányok megítélése. Szakmai berkekben is sokan hangsúlyozzák, hogy bár remekművekről van szó, a legtöbbjük elavult, nem életszerű. Az indokok között megemlítik, hogy A Pál utcai fiúk, az Egri csillagok és „társaik” olyan kort idéznek,  melynek értékrendje idegen a mai kor diákjai számára.

Bárhogyan is legyen, és bárhogyan alakuljon, régi idők kötelező olvasmányai megmaradnak irodalmi remekeknek, a középkorúak számára pedig szép emlékeknek.

Te szeretted a kötelező olvasmányokat?

Képgalériánkban néhány kötelező olvasmány könyvborítóját nézheted meg:

Galéria

Könyvborítók fotói: moly.hu – Címfotó: diafilm.osaarchivum.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik