Életmód

Gyuri bácsi 89 éves

Az ember, aki nem irtja a parlagfüvet, hanem teát készít belőle.

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember április 15-én ünnepli születésnapját. Ma 89 éves.

Gyuri bácsi gyerekkora óta járja az erdőket, gyűjti a gyógyító növényeket, melyek készségesen feltárják neki titkukat. Ő a Györgytea atyja, aki nagymamájától, a mindentudó javasasszonyától tanulta, melyik növény mire való. A nagyi egyébként megjósolta, hogy Gyuri bácsiból felnőttként füvesember lesz.

Lakóhelyén, Bükkszentkereszten immár hagyományosan megrendezik a gyógynövénynapokat. A rendezvényre idén július 8-9-én kerül sor. A gyógynövények ünnepe évek óta több ezer látogatót vonz. Egyre többen döntenek úgy, hogy Bükkszentkereszten töltik ezt a júliusi hétvégét, elhivatott szakemberek és természetszerető, rokon lelkek között.

Fotó: Facebook/Szabó Gyuri bácsi

A bükki füvesember egészségvédő naptára egyre népszerűbb. Ebben az év minden napjára ad tanácsot a gyógyteák fogyasztására.

Bátran rábízhatjuk magunkat az ajánlásaira, mert ez a naptár egy olyan komplex egészségvédő rendszert alkot, mely egész évben segít a testi-lelki harmóniánk és energiaszintünk megőrzésében.

Ma már több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz. Gyógyteái számtalan bajra, nyavalyára adnak enyhülést.

Fotó: Facebook/Szabó Gyuri bácsi

Az öreg szívek gyámolítója a galagonya, mely vérnyomást csökkent, szívritmust szabályoz, szívideget nyugtat, és az érelmeszesedés ellen is jó hatású.  Az aranyvesszőfű tea vese- és májbetegségek megelőzésére javasolt, a tejoltó ganaj a veseműködést segíti, vízhajtó, a csalán a vese- és hólyaghomok képződését akadályozza meg, és elhajtja a már meglévőt, a fehér fagyöngy tea pedig vérnyomáscsökkentő, javítja a vérkeringést, gátolja az érelmeszesedést, segíti a szívműködést.

A természettel és a gyógynövényekkel kapcsolatos több évtizedes tudását szívesen megosztja másokkal – itthon és külföldön – is. Rendszeresen tart előadásokat az ország minden szegletében. Legutóbb Salgótarjánban járt, május 10-én pedig Csongrádon várja az érdeklődőket.

Fotó: Facebook/Szabó Gyuri bácsi

Gyuri bácsi és a parlagfű

Miközben a parlagfű-irtás nemzeti ügy, a parlagfű az egyik leghasznosabb gyógynövényünk. A parlagfűben nagy mennyiségben található B37 vitamin, és a kevésbé ismert P2 vitamin. Ásványi anyagokban gazdag, sok vasat, rezet és káliumot tartalmaz, ezen kívül enzimeket és nyomelemeket. Gyógyítja az emésztési problémákat, a rákot, sejtvédő hatású – vallja a bükki füvesember.

Több elismerés mellett Szabó Gyuri bácsi a népi gyógyítás művelőjeként elért sikereinek köszönhetően 2013 szeptemberében Magyar Örökség Díjat kapott. 2015-ben a Magyar Gazdaságért Díjban részesült.

Kiemelt fotó: MTI

Olvasói sztorik