Életmód

15 bölcs tanács egy nagypapától

Egy nagyapa saját tapasztalatain alapuló jó tanácsokat tartalmazó listát hagyott hátra unokái számára, üzenete sokakat megérint.

A 72 éves James Flanagan, lánya tanácsára levelet írt unokáinak, amit nagykorúságuk elérésekor olvashatnak el. A papa halála után a listát a közösségi háló segítségével már több millióan olvasták.

„Drága Ryan, Conor, Brendan, Charlie és Mary Catherine!

Nagyszerű lányom, Rachel szerette volna, hogy írjak nektek néhány tanácsot, amiket az élettől tanultam, és ami másoknak is segíthet.

  1. Isten csodálatos ajándékai vagytok, számunkra éppúgy, mint a világ számára. Ezt ne feledjétek, főleg a nehéz pillanatokban!
  2. Amikor döntenetek kell, amikor a saját életetekről van szó, semmitől és senkitől ne féljetek. Nem számít, hogy mások mit gondolnak vagy mondanak, ti kövessétek álmaitokat és vágyaitokat. A legrosszabb az, amikor visszatekintve azt mondjuk: „ezt kellett volna tennem, azt kellett volna tennem.” Kerüljétek a pesszimistákat, kockáztassatok, és ne féljetek hibázni!
  3. Minden ember egyforma! Akadnak, akik ruhájukkal, rangjukkal, hatalmukkal éreztetik másokkal, hogy mások fölött állnak. Ne ijedjetek meg, hiszen ezeknek az embereknek ugyanolyan kétségeik, félelmeik és reményeik vannak, mint nektek. Kérdőjelezzétek meg a tekintélyt, de legyetek óvatosak és bölcsek, hogy hogyan teszitek!
  4. Tervezzetek! Készítsetek egy listát arról, amit szeretnétek megtenni: utazások, tanulmányok, kapcsolatok, otthonteremtés… Legyen hosszú ez a lista, és minden évben nézzétek át, hogy mit sikerült megvalósítani. Ne halogassatok, így lehetővé teszitek, hogy a dolgok valóban megvalósulhassanak. Kezdjétek el most!
  5. Legyetek kedvesek és segítsetek másokon, különösen a elesetteken és a gyerekeken. Mindenkinek vannak nehéz időszakai, és ebben a helyzetben jól jön a segítségetek..
  6. Olvassatok minél többet! A könyvek az öröm, bölcsesség és ötlet forrásai, és ne felejtsétek bárhová magatokkal vihetitek.
  7. Legyetek őszinték!
  8. Minél többet utazzatok, főleg, amíg fiatalok vagytok. Ne várjatok arra, hogy „elég” pénzetek legyen, ne várjátok az ideális pillanatot, mert olyan sohasem lesz.
  9. Az alapján válasszatok szakmát, amit jó szívvel és lelkesedéssel szerettek csinálni, mert dolgozni csak örömmel lehet. Figyeljetek arra is, hogy ne csak a pénz miatt válasszatok foglalkozást, az megbénítja a lelket.
  10. Ne kiabáljatok és ne hangoskodjatok! Nincs eredménye, és e mellett ártotok vele magatoknak és a körülöttetek élőknek is. A kiabálásnak mindig kudarc a vége.
  11. A gyerekeknek tett ígéretet mindig tartsátok be! Ne mondjátok, hogy „majd meglátjuk”, amikor nemet akartok mondani. A gyerekek az őszinteséget várják!
  12. Soha ne mondjátok valakinek, hogy szeretitek, ha ez nem így van.
  13. Éljetek összhangban a természettel, kiránduljatok minél többet, erdőben, hegyekben, tengernél … Ez fontos a léleknek.
  14. Minél többet öleljétek meg azokat, akiket szerettek. Mondjátok el nekik, milyen sokat jelentenek számotokra, ne várjátok meg, míg túl késő lesz!
  15. Legyetek hálásak! Mindig.”

Via/ Aleteia 

Címlapfotó: Shadguru

Ez is érdekelhet>>>  Nagyapám tanítása: ilyen a becsületes ember

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik