Életmód

Máriatövis, a szervezet őrangyala

A máriatövis az őszirózsafélék családjába tartozó virág, amely több mint kétezer éves múltra tekint vissza a hagyományos kínai, európai és ayurvédikus gyógyászatban.

Az eredetileg Dél-Európában, Kis-Ázsiában és a mediterrán régióban őshonos növényt ma már a világ minden táján termesztik. Amellett, hogy az egyik leghatásosabb májtisztító gyógynövény, jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre, a prosztatára és az epehólyagra is.

A természet adta csodaszer olcsó és könnyen hozzáférhető, ezért érdemes vele komolyabban is foglalkoznunk.

  • Méregtelenítés

A máriatövist leggyakrabban méregtelenítő szerként használják, hiszen erős hatást gyakorol a májra. A máj felelős a szervezetben található toxinok, méreganyagok kezeléséért és azok biztonságos eltávolításáért. A máriatövis tökéletesen stimulálja a májműködést és tisztítja a nyirokrendszert.

  • Rák

Bár a máriatövis rákra gyakorolt hatásait érintő kutatások még a kezdeti szakaszban járnak, minden jel arra utal, hogy a gyógynövény gátolja a rákos sejtek és daganatok növekedését a bőrön, és segíthet a prosztata-, mell- és méhnyakrák kialakulásának megelőzésében is. Tekintettel a rákos megbetegedések számszerű növekedésére és veszélyességére, a máriatövis kulcsszerepet játszhat a jövőben a betegség kezelésében.

  • Gombaölő

Egyes gombás fertőzésekről kimutatták, hogy a máriatövissel semlegesíteni lehet azokat, ami valószínűleg összefüggésben áll a növény bizonyított gombamérgezéssel szemben mutatott erejével is.

  • Cukorbetegség

Az eddigi tanulmányok szerint a máriatövisben megtalálható antioxidánsok, zsírsavak és szilmarin keverék komoly szerepet tölthet be az inzulinszint szabályozásában és a vércukorszint fenntartásában azoknál, akik szenvednek a betegségben vagy genetikailag veszélyeztetettek.

Kapor, a természetes inzulin
A kapor igen hasznos gyógy- és fűszernövény, mégis keveset tudunk róla.
  • Alzheimer-kór

Ez egy viszonylag új kutatási terület, de a kutatók úgy vélik, hogy a máriatövis kivonata stimulálhatja a kognitív képességet, ezáltal lassítva az öregkori elbutulás, a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását.

  • Szív

Mint fentebb említettük, a máriatövis gazdag zsírsavakban, így omega-3-ban is, ami nélkülözhetetlen a szív egészségének fenntartásában. Az omega-3 zsírsavak képesek egyensúlyba hozni a koleszterinszintet, ezáltal segít megakadályozni az érelmeszesedést és csökkenti a stroke illetve szívinfarktus kockázatát.

  • Gyógyszeres mellékhatások

Ha valaki sérülést szenved, vagy egyszerűen csak begyullad a foga, rögtön a fájdalomcsillapítókhoz nyúl. Csakhogy ezek a gyógyszerek nemcsak a szervezet fájdalomérzetére, hanem a májra is erős hatást gyakorolnak. Amennyiben hosszabb ideig szedjük a fájdalomcsillapítót, szenvedélybetegséget okozhat, testünk hozzászokik a rendszerességhez. Ilyen esetekben a máriatövis segíthet a máj védelmében, amit a gyógyszerkészítmények könnyen károsíthatnak.

Fotó: Thinkstoc

Hogyan termesszünk máriatövist?

Érdekesség

A máriatövist más néven Mária tövises tejének mondják. Ennek alapjául az a monda szolgál, amit néhány faluban még mindig mesélnek. Eszerint amikor Mária menekült Jézussal, futtában gyorsan megszoptatta, s miután végzett, egy csepp tej hullott az egyik közeli virágra. Ebből lett a máriatövis.

A máriatövis meglehetősen igénytelen növény és gyorsan megnő. A növény minden része ehető, de a magja tartalmazza esszenciáját, a szilmarin vegyületet.

Az ültetéshez tavasz vége, az utolsó fagy utáni napok a legmegfelelőbbek. Csoportokban, három-négy magot vessünk el sekély mélységben.

A növény napos és árnyékos területen egyaránt jól érzi magát, bármilyen talajban megterem és a szárazságot is remekül tűri. Ha a házban szeretnénk palántázni, akkor érdemes két hónappal a kiültetés előtt elkezdeni a folyamatot. Körülbelül három héttel az elültetés után kezd majd el csírázni.

A máriatövis virága átlagosan 190 magot tartalmaz, egy növényben pedig körülbelül 6350 magot terem, amelynek 90 százaléka használható marad a szüretelés után is.

11 gyógynövényes oldat az egészséges és bő termésért
Ezek a - méreganyagot nem tartalmazó - levek sok esetben megoldást jelentenek a növényvédelemben.

Miként takarítsuk be?

A máriatövis tüskés természete miatt mielőtt hozzálátunk a munkához, mindenképp húzzunk magunkra kertészkesztyűt. A levelei rendkívül szúrósak és a tüskék könnyen behatolnak a bőrbe.

A betakarítás ideje akkor jön el, ha a virágok elkezdenek száradni és fehér, ezüstös magokat látni bennük. Bár függ az ültetés időpontjától is, a magtermelés jellemzően ősszel indul be.

Ha a virágai száradtak, ollóval vágjuk le a szárukról. A virágfejet helyezzük egy papírzacskóba, majd tegyük a zsákot meleg helyre, és hagyjuk teljesen kiszáradni. Ez 5-7 napot vehet igénybe.

Amikor teljesen kiszáradtak, tegyük át mindet egy zsákvászonba. A magok elkülönítéséhez rázzuk fel a zsákot és nyomkodjuk ki a virágfejekből a bennük maradt darabokat.

Öntsük át vödörbe a kipotyogott magokat, majd használatig tároljuk hűvös, sötét helyen őket.

Fotó: Thinkstock

A fogyasztása

  • Teaként

Ez felhasználásának a leggyakoribb módja. Bioboltokban, egészségügyi szaküzletekben kaphatók máriatövis levél- és magkeverékek, amelyeket forró vízbe kell tenni. Ha saját terméssel dolgozunk, egyszerűen törjük össze a magokat és leveleket, rakjuk muszlin zacskóba és hagyjuk kiázni forró vízben öt percig. Mézzel bátran ízesíthetjük.

  • Ételízesítésre

Könnyedén porlaszthatjuk a magokat, amit aztán saláták, levesek ízesítésére használhatunk.

  • Salátákhoz

Amikor a saját termésünkkel dolgozunk, a növény minden részét, így szárait, virágait, leveleit és még a gyökerét is felhasználhatjuk a saláták alapanyagaként.

  • Turmixba

Törjünk össze máriatövismagokat, és hagyjuk állni éjszakára vízben. Másnap adjunk hozzá citromlevet és ízlés szerint gyümölcsöket, és már mehet is a turmixba.

  • Nassként

A szárított magokat önmagában is fogyaszthatjuk. Tovább megőrzik tápanyagértéküket, ha a hűtőben tároljuk őket.

Figyelem!

Bár nem általános allergén anyag, esetenként hányingert, görcsöt és hasmentést is okozhat. Ha allergiásak vagyunk a parlagfűre, érdemes mellőzni a máriatövis fogyasztását is, mivel szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

(via, via, kiemelt kép: Thinkstock)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik