Életmód

10 perc alatt leéghetünk! Mutatjuk a 8 leghatékonyabb bőrbarát megoldást napégésre

Az égések traumatikus sérülésnek számítanak. A harmadfokú égés azonnali orvosi ellátást kíván, de a kevésbé súlyosakat mi is kezelhetjük.

Ezekben a hetekben tetőzik az UV-sugárzás, ráadásul szokatlanul megritkult felettünk az ózon is. 9-es UV-t mért az OMSZ Siófokon.
Június 21-én lesz a nyári napforduló, azaz akkor delel majd legmagasabb szögben a Nap. Mivel a sugarai ilyenkor teszik meg a legrövidebb utat a légkörben, ezért ilyenkor érvényesül legkevésbé a magaslégköri ózon szűrőhatása, így ilyenkor júniusban mérhetjük a legnagyobb UV-Indexeket is

 10 perc alatt leéghetünk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint  hétfőn az 1969-ban kezdett mérések óta sose volt még ilyen kevés ózon felettünk, így Siófokon extrém erős, 9,0-s UV sugárzást mértek -olvashatjuk az időkép oldalán.

Figyeljünk a figyelmeztetésekre, és 11-15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon védelem nélkül.

Mit tehetünk gyorsan, praktikusan leégés esetén?

Fontos tudni, hogy ha nagyobb területet érintő vagy súlyosabb égési sérülést szenvedünk, akkor mindenképp kérjünk orvosi segítséget. Kisebb sérülések esetén gyors segítséget nyújthatnak az alábbi alternatívák.

Burgonya

Kisebb égési sérülések esetén gondoskodjunk róla, hogy  minél előbb hideg folyóvízzel mossuk át az érintett felületet. Pillanatok alatt elvonja a hőt a megégetett felületről és meggátolja, hogy az égés elterjedjen. Víz helyett hideg tejet is használhatunk. Ezt követően mossunk és hámozzunk meg egy nyers burgonyát, szeleteljük fel (reszelhetjük is), és óvatosan helyezzük a sérült felületre, és hagyjuk rajta 10-15 percig. A burgonya nyugtató, hőelvonó hatása enyhíti a fájdalmat is, és növeli a hegesedés esélyét.

Méz

Miután befejeztük a burgonyával való hűsítést, segítsük bőrünk védelmét mézzel. Óvatosan kenjük be bőrünket, és ha szükséges tegyünk rá egy steril kötést. A méz jó fertőtlenítő, és bőrbarát anyagai segítségével táplálja a bőrt, és számos házi praktikában használhatjuk.  A gyorsabb gyógyulásért cseréljük óránként ( 3-4 alkalommal) a mézes kötést.

Fotó: pixabay.com

Almaecet

Az ecetnek vérzéscsillapító és fertőtlenítő hatása van. Fájdalomcsillapítóként hat, nyugtató a bőrre nézve, megelőzi a fertőzést. Amint kissé jobban vagyunk, ecetbe áztatott ruhával is betekerhetjük a megégetett bőrfelületet, melyet aztán néhány óránként cseréljünk.

Így készül az organikus almaecet, mutatjuk azt is, hogy mire jó
Az almaecet a legújabb kedvenc lett a háztartásban. Mutatjuk, hogyan készül.

Lándzsás- és nagy útifű

Lépten-nyomon találkozhatunk vele,  megtalálható a réteken, utak mentén, parlagokon, de a kertünkben is. Közeli rokona a lándzsás útifűnek, valamint a réti útifűnek. Többnyire hasonló anyagokat tartalmaznak, de sebek gyógyításához többnyire a széles levelű, azaz nagy útifüvet használják. Ha az égető és fájó érzést csillapítottuk, akkor a nagy útifű összezúzott levele hasznos gyógyír lehet a továbbiakhoz. Tegyük a sebre, biztosak lehetünk benne, hogy hamarabb gyógyul.

Levendula

A levendula illóolajának antiszeptikus és fájdalomcsillapító hatása van. Ha gyógyító olajra van szükségünk, akkor figyeljünk a beszerzési forrásra, és csak ellenőrzött, minőségi anyagot használjunk. Közvetlenül csepegtethessük a bőrre, óvatosan dörzsöljük be. Azonnal csillapítja a fájdalmat és elindítja a bőr regenerációját. Fejfájásra pedig készítsünk levendulateát

Fotó: pixabay.com

A leghatékonyabb gyógynövények napégésre

Aloe vera

A növény fájdalomcsillapító hatású és szövetgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, ezért igen hatékony az égések kezelésében. Vágjunk le egy darabot az Aloe Vera növény leveléből, és tegyük közvetlenül a sebre. Ha nincs növényünk, akkor használjunk gélt.

Orbáncfű

Az orbáncfűből készült olaj és tinktúra elkészítése időt vesz igénybe, de megéri a fáradozást. Lehetőleg friss növényből készítsük a piros olajat. Tegyük bele egy befőttes üvegbe és öntsünk rá olivaolajat, annyit, hogy ellepje. Helyezzük a napra érlelni, és naponta picit rázzuk össze 1-2-szer. Kb. 3 hét alatt készül el, ekkor szűrjük le, a bőrvédő hatás fokozása érdekében adjunk hozzá E vitamint, és tároljuk hűvös helyen. Gyógyhatását 1 évig megőrzi, tinktúra formájába  2 évig.

Az olajat napozás után, de általános bedörzsölőként is alkalmazhatjuk: helyi ideggyulladásokra, ízületi problémáknál, köszvény, hátfájás esetén is. Bőrünk széppé varázsolása érdekében is használhatjuk: az érdes bőrt bársonyossá varázsolja, de még a régi hegeket is eltüntetheti.  Az olaj fogyasztható belsőleg is, kivéve napozás előtt, mert fényérzékenységet okozhat.

Orbáncfű: az érzékeny lelkek gyógyító virága
Az orbáncfüvet kiváló gyógyhatása tette nélkülözhetetlenné a gyógyításban.

Körömvirág

Fertőtlenítő és sebgyógyító tulajdonsága miatt az egyik legnépszerűbb gyógynövény. Tinktúra, kenőcs, borogatás, tea, ülőfürdő is készíthető belőle. Napégésre a legjobb, az olajos változat. Elkészítése hasonlóképp történik, mint az orbáncfű esetében. Kamillával kiegészítve tovább erősíthetjük gyulladáscsökkentő erejét.

Címlapfotó: pixabay.com

Olvasói sztorik