Életmód

Néhány nap múlva megváltoznak a kenyér összetevői

Az egészséges táplálkozást tekintve mindenképpen jó hír.

Olyan változások jönnek a hazai kenyerek világában, aminek az egészséges táplálkozás hívei bizonyára örülnek majd.  A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai 2017. június 22-én lépnek hatályba. A változásokat Ludwig Klára, a Jókenyér pékmestere foglalta össze az Indexnek:

  • A rozskenyereknél a termékekben az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom arányát. A rozsos kenyerekben pedig a mostani 15,1 százalékról 30 százalékra kell emelni a rozstartalmat.
  • Eddig egy teljes kiőrlésű kenyér estében elég volt csupán 5%-os arányban teljes kiőrlésű lisztet tartalmaznia. Ezután csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amik bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti részben készülnek teljes kiőrlésű lisztből.
  • Hasonlóképp módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is. Előbbinél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet.
  • A házi kenyér elnevezés megszűnik, helyett az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér vagy búzakenyérként lehet árulni. Kézműves kenyérnek június 22. után csak azokat a kenyereket hívhatják, amik főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek.
  • A friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is előírja. Idén minimum 1,5 és maximum 2,8 százalékos lehet egy termék megengedett sótartalma. Jövőre 1,3, illetve 2,35 százalékosak lesznek ezek az értékek.
  • A kenyerek tápértékét, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét ezentúl kötelesek lesznek a csomagolatlan terméken is feltüntetni.

Kiemelt fotó: pixabay.com

Így készül a kemencés tarpai házikenyér
Hagyományos recept és nem kis tételben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik