Életmód

Elkezdődött az őzek nászidőszaka, vigyázzunk az utakon

Júliusban és augusztusban zajlik az őzek nászidőszaka, más szóval az őzüzekedés. A párzási időszakban az utakra ugró állatok komoly kockázatot jelenthetnek a sofőröknek, ezért fokozott óvatossággal kell közlekedni az erdő mellett vezető közutakon.

Párzási időszaktól függetlenül is figyeljünk!

A vadak hol kisebb, hol nagyobb csapatokba verődnek, és párzási időszaktól függetlenül nem csak őzek, hanem szarvasok szaladhatnak ki az úttestre, sőt akár egy kisebb termetű állatok is, amik szintén okozhatnak balesetet.  A környezetünkben élő vadállatok a hajnali és a szürkületi órákban a legaktívabbak, ekkor fokozottan figyeljünk az utakon, hiszen nem egyszer fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy látványosan szelte át a csorda az utat.

Nagy dolog a szerelem

A felfokozott idegállapotban lévő bakok állandó stresszben vannak, harcolnak egymással a suták kegyeiért, közben a külvilágot szinte teljesen figyelmen kívül hagyják. Ebben az időszakban nem ésszerűen, hanem ösztönszerűen viselkednek az állatok. A nap bármely szakában megjelenhetnek akár lakott területen is, de rendszeresen rátévednek a műutakra is. Most nem csak ott kell figyelni, ahol a vadveszélyt tábla jelzi.

A szarvasok és az őzek egyaránt szeretik a hegyvidéket és a síkságot, főképpen összefüggő nagy erdőket, különösen a lomberdőt. Miután kitűnő úszók és ugrók ezért érdemes megnézni az alábbi fotókat, és videót, hogy lássuk, mire képesek, ha éppen előttünk szaladnak, ugranak át a közúton.

Fotó: sege-du-greo
Fotó: sege-du-greo

A videón egy motorosok közé ugró szarvas okozott kisebb balesetet. A felvételen jól látszik, hogy szinte egy pillanat alatt tűnt elő az állat.

Néhány tanács, amiket érdemes betartani:

  • Az egyik leghatásosabb módszer az ütközés elkerülésére a lassítás, a fokozott figyelem. Amennyiben lakott területen kívül 90 km/h helyett 80 km/h sebességgel közlekedik, hamarabb észlelhető a vad, a reakció idő rövidül.
  • Ne engedjük, hogy közlekedés közben bármi is elvonja a figyelmünket.  A vezetésre koncentráljunk, ne telefonáljunk, és lehetőleg ne is együnk menet közben.
  • Haladjunk lassan, és figyeljük az út mindkét oldalát.
  • Ha a vadállat már az úttesten van, adjunk hosszú hangjelzést.

Címlapfotó:  the reef-tank

A fehérfarkú szarvasok vonulásánál a mesében sincs szebb
Nem tudunk jobbat mondani, mint azt, hogy lenyűgöző!
Olvasói sztorik