Életmód

Hőség teheti lakhatatlanná Dél-Ázsiát

Földünk melegszik. Az emberi túlfogyasztás, a felelőtlen pazarlás következményét egyre többen látjuk, és persze sokan még mindig nem hajlandók elfogadni a valóságot. Márpedig az éghajlatváltozás egyre nyomasztóbb képet fest.

A világnépesség ötödének otthont adó Dél-Ázsia nagy részét lakhatatlanul forróvá teheti a klímaváltozás 2100-ra – olvasható a greenfo oldalán

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a klímaváltozás következtében a Perzsa-öböl térsége a világ legforróbb vidéke lesz 80 év múlva.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatóinak számítógépes modelljei szerint ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, a következő évtizedekben halálos hőhullámok sújthatják India, Pakisztán és Banglades egyes részeit.

Elfatih Eltahir, az MIT professzora szerint az Indus és a Gangesz völgyének fontos mezőgazdasági területeinek felmelegedése súlyos következményekkel járna, hiszen a világ egyik legsűrűbben lakott régiójában csökkenne a termelés, ami élelmiszerhiányt és éhezést okozna. A legkritikusabb helyzetbe Észak-India, Dél-Pakisztán és Banglades kerülne, ami másfél milliárd ember lakóhelye.

Ha nem történik semmi a globális felmelegedés enyhítésére, akkor Indiában 2100-ig 70%-ra ugrik az extrém hőség és páratartalom kettőse. Ma az ott élő lakosság 2 százalékát sújtja ez a probléma.

A modellkísérletek azt mutatták, hogy a klímaváltozás következtében a Perzsa-öböl térsége a világ legforróbb vidéke lesz 2100-re. Eltahir hozzátette, hogy az öböl menti olajtermelő országok a dél-ázsiaiaknál sokkal hatékonyabban tudnak majd védekezni a fokozódó hőség ellen, mivel kevés, és jólétben élő lakosuk van, határaikon belül pedig csak minimális élelmet termelnek.

Ha nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, Dél-Ázsia lakóinak milliói kényszerülnek arra, hogy a perzselő hőség és az élelemhiány miatt elhagyják otthonukat.

Irán sivatagos vidékén a természeti törvényeket betartva, a harmonikus alkalmazkodással és egyszerű építkezési technikával jól együtt tudnak élni a forrósággal.

A települések alatti csatornarendszer kihasználásával széltornyokat, hűtőtornyokat építettek, melyeket a mai napig használnak több településen is.

Címlapfotó/ ap.associated press

Ha valamelyik ismerősöd nem hisz a klímaváltozásban, mutasd meg neki ezeket a képeket
Fókuszban a klímaváltozás. Ez a neve annak a fotókiállításnak, mely jelenleg az ENSZ klímacsúcsán tekinthető meg a marokkói Marrákesben.
Olvasói sztorik