Életmód

Boldogabbak azok gyerekek, akik több időt töltenek a nagyszüleikkel

Újra kell értékelnünk a nagyszülők szerepét, mert nagyon fontosak!

A családi szokások megváltozása, a megnövekedett várható élettartam, a szülők nagyobb munkavállalása és a válások növekvő száma miatt a nagyszülőknek egyre nagyobb szerepe van, illetve lesz az unokáik életében.

A Department of Social Policy and Intervention nemrégiben végzett kutatásából kiderült, hogy a nagyszülői részvétel nagymértékben növeli a gyerekek biztonságérzetét és jó közérzetét. A több mint 1500 gyermek bevonásával készült vizsgálat igazolja, hogy a nagyszülőik bevonása a családi életbe pozitív hatással van az unokákra.

Kevesebb érzelmi kitörés és viselkedési probléma jelentkezik azoknál a kicsiknél, akik több időt tölthetnek a nagyikkal.

Azok a gyerekek, akiket szeretnek, akik a család több tagjának a támogatását élvezik, többek között a nagyszülőkét is, már korán megtanulják, hogyan is működik jól egy emberi kapcsolat. Másképp dolgoznak fel minden élményt, és ha a családban valamilyen negatív hatás éri őket, például elválnak a szülők, azt is sokkal jobban képesek feldolgozni.

Újraértékelték a nagypapák szerepét is. E szerint az ő részvételük is nagyban hozzájárul a gyerekek jólétéhez, ugyanakkor más szerepkörben. Míg a nagymamáknak nagyobb szerepe van a nevelésben, a tapasztalatok, bölcsességek átadásában, addig a papák feladata inkább a mentorálás, ők amolyan atyai jóbarátok, ha kell, akkor cinkosok és persze ők is minden igyekezetükkel segítik az unokák életét.

Ez a tanulmány is azt igazolja, hogy érdemes újragondolni és kellőképp értékelni a nagyszülők szerepét a társadalom szintjén is. Mert a nagymamák és a nagypapák nagyon fontosak!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik