Életmód

Costa Rica lehet a világ első műanyagmentes országa

Az egyszer használatos műanyagok túltermelése komoly gondokat okoz a világ számos országában. Ennek oka, hogy a nagyon rövid használati idő ellenére több száz évbe is telhet, mire a műanyag teljesen lebomlik. De Costa Ricán kiküszöbölhetik a problémát.

A közép-amerikai ország kormány meglehetősen ambiciózus és innovatív projektbe kezd: négy éven belül Costa Rica lehet a világon az első állam, amely integrált nemzeti stratégiával szabadul meg a műanyagoktól. A bejelentés logikus, ha azt vesszük, hogy már tíz évvel ezelőtt közölték, 2021-re szénsemlegessé teszik az ország területét.

Fotó: Thinkstock

Costa Rica a természetvédelem egyik zászlóshajója, és korábban is állított már példát a világ elé az erdőirtás beszüntetésével. Míg 1984-ben az ország 26 százalékát borította erdő, mára ez az arány a kétszeresére, 52 százalékra nőtt. Ugyanakkor az országban termelődő napi négyezer tonna szemét egyötödét egyáltalán nem gyűjtik össze, ezáltal rohamosan szennyeződnek a folyók, patakok és a tengerpartok.

Tudósok azt állítják, ha a jövőben is így folytatjuk, 2050-re több műanyag lesz az óceánban, mint hal. Ezért is bírnak különös jelentőséggel Costa Rica erőfeszítései.

Ráadásul lenne ésszerű megoldás. Három Costa Rica-i egyetemi hallgató 2016-ban talált egy alternatívát a műanyagok helyettesítésére. Banánból sikerült előállítaniuk egy olyan anyagot, ami ötször ellenállóbb a jelenlegi műanyagszatyroknál, és 18 hónap alatt lebomlik a természetben. 

Costa Rica nehéz fába vágta a fejszéjét, az elképzeléseket nem lesz egyszerű átültetni a gyakorlatba. Az önkormányzatok mellett a beszállítók, a kutatók és a társadalom összefogására is szükségük lesz a megvalósításhoz.

Az ország azonban elkötelezett, hogy minden egyszer használatos műanyagot újrahasznosítható, vagy vízben oldódó, hat hónapon belül lebomló anyagra cseréljenek.

Mi pedig reménykedünk, hogy sikerül nekik, és mások is beállnak a környezettudatos sorba.

Megdöbbentő fotósorozat arról, mennyit szemetelünk
4 év termése: 1 600 tejes doboz, 4 800 toalettpapírt tartalmazó gurigát és 800 kg újság.

(via, kiemelt kép: Thinkstock)

Olvasói sztorik