Életmód

Hat érdekesség, amit csak kevesen tudnak az ásításról

Mikor ásítunk először?

Fiatalabban, mint gondolnád. Kutatók szerint már a 11 hetes magzatok is ásítanak az agyfejlődés részeként. Ragályos ásítás ugyanakkor csak körülbelül 1-2 éves korban alakul ki az embereknél.

Meg tudjuk állni, de…

Köztudott, hogy az ásítás az embereknél “fertőző”. Ha valaki mellettünk ásít egy nagyot, jó eséllyel követjük őt, még akkor is, ha nem vagyunk fáradtak. A University of Notthingham 2017-es tanulmánya szerint az ásítás az agy motoros funkciójának primitív reflexe. Megállapították tovább, hogy korlátozottan képesen vagyunk ellenállni az ásításnak, ugyanakkor megnövekszik az ásítás iránti igényünk, ha azt mondják nekünk, ne ásítsunk.

Ragályos lehet kutyák és az emberek között is

Ha az eb csupán hallja, hogy gazdija ásít, akkor jó eséllyel követi a tevékenységben. Mivel az ásítás az empátiához és a társadalmi interakcióhoz szorosan kötődik, az utánzás egyértelműen rámutat, milyen kapcsolatot is ápolunk valójában háziasított kedvenceinkkel.

A számok

Az ásítás átlagosan hat másodpercig tart, és az esetek többségében a férfiak hosszabban ásítanak a nőknél. Ebben a hat másodpercben akár harminc százalékkal is megnőhet a pulzusszámunk.

Van jelentősége

Az ásítás egyik lényege, hogy lehűti a túlfűtött agyat, ezáltal lehetővé teszi számunkra, hogy könnyebben gondolkodjunk és jobban tudjunk koncentrálni. Nem érdemes tehát aggódni, ha egy teszt vagy komoly feladat előtt ásítozni kezdünk, ugyanis valószínűleg hasznát vesszük majd.

Mennyire ragályos?

Ha egy csoportban, társaságban valaki ásítani kezd, a jelenlévők több mint fele szinte biztosan ásítani fog a következő öt percben. Figyeld meg a következő összejövetelnél!

(MNN)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik