Életmód

Ma van a víz világnapja: nem szükség az életben, hanem maga az élet

Nagy kihívás, hogy minden egyes ember számára elérhető legyen a víz.

A víz világnapja évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én ünnepelnek meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvíz készletek veszélyeztetettségére.

A nap jó alkalom arra, hogy megálljunk és elgondolkodjunk azon, miről is szól ez a nap, hogy miért is kell a víznek világnapot szentelni?

Fotó: Pixabay

2019-ben a világnap szlogenje: Vizet mindenkinek!

Ez a jelszó pontosan érzékelteti, milyen nagy kihívás ma a világban, hogy minden egyes ember számára elérhető legyen a víz.

A Föld lakóinak 1/5-e él vízhiányos területeken, itt az emberek, állatok, növények sem jutnak elegendő vízhez. Ha víz hiányában a növény és állattenyésztés korlátozott, akkor az ott élők nem jutnak elegendő élelemhez sem. A tiszta ivóvíz, a helyes higiéniai gyakorlat, WC használat, kézmosás, csatornázás elengedhetetlen az élethez, a betegségek megelőzéséhez és a gyermekek egészséges fejlődéséhez.

Az aszály és a vízhiány – egymással összefüggő jelenségek, amelyek gyakran súlyosbítják egymás hatásait – jelentős hátrányokat okozhatnak a leghátrányosabb helyzetű lakosság számára, kezdve az éhínségtől egészen az elvándorlásig.

Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy. (Saint-Exupéry)

Nincs globális fenntartható fejlődés, ha az emberiség jelentős részét hátrahagyjuk és több milliárd ember, ivóvíz hiányában a túlélésért küzd. Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa múlhat azon, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.

World Water Day 2019

World Water Day is March 22nd. Watch this video to see how you can change lives by providing safe water.

Közzétette: India Partners – 2019. március 20., szerda

Ennek érdekében a vizes élőhelyek megóvása globálisan, Európában és hazánkban is kiemelten fontos feladat, hiszen az éghajlatváltozás következményeként a természeti katasztrófák gyakorisága 35 év alatt több mint a duplájára nőtt. A katasztrófák 90%-a a vizekhez kötődik – a jövőben pedig még több extrém időjárási eseményre számíthatunk.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik