Életmód

Gyorsan járj, tovább élsz és lassan öregszel

A lassabban járóknak általában kisebb volt az agytömegük és az agykéreg vastagsága a kutatás szerint.

Lassan járj, tovább élsz! Sokan vagyunk, akiknek a fenti felszólítás végigkísérte a gyerekkorát, de mára mégiscsak eljutott oda a társadalom egy része, hogy a gyerekeknek sok futásra, mozgásra van szükségük a fejlődéshez. Persze nem mindegy, hol szaladgálnak, a nagyvárosi forgalom közepén, vagy kertes övezetben, parkokban, erdőkben.

Gyorsan járj, tovább élsz! Ez derül ki egy nemrég nyilvánosságra hozott nagyszabású kutatómunkából, amelyet a Magyar Távirati Iroda tett közzé a  a sciencedaily.com alapján.  A kutatók arra az összefüggésre jutottak, hogy aki még 45 éves korában is gyorsabb  tempóban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agyműködése is jobb. A lassabban gyaloglóknál gyorsabb öregedést mutattak ki.

Tüdejük, fogsoruk és immunrendszerük általában rosszabb állapotban volt, mint a gyorsabban gyaloglóké.

A kutatásban résztvevők gyerekkorában végzett mérések előre jelezhették, kiből lesz lassabb gyalogos. Háromévesen felvett IQ-, nyelvi értési és kudarctűrési tesztjeik, mozgásuk ügyessége és érzelmeik irányításának képessége megjósolta a 45 éves kori gyaloglási sebességüket.

Az orvosok tudják, hogy akik a hetvenes, nyolcvanas éveikben lassabban járnak, általában előbb halnak, mint a hasonló korban gyorsabban gyaloglók. Az új tanulmány azonban az óvodás kortól az életközépig terjedő időszakot ölelte fel, és azt találta, hogy a lassú járás évtizedekkel az öregség előtt jelzi a problémát

– mondta Terrie E. Moffitt, a Duke Egyetem és a King’s College London tudósa, a tanulmány vezető szerzője.

A hosszú távú kutatás majdnem ezer embert vizsgált, akik mindannyian az új-zélandi Dunedinben születtek ugyanabban az évben. Életük során rendszeresen vizsgálták őket, utoljára 2017 áprilisa és 2019 áprilisa között, 45 éves koruk körül.

Az utolsó mérések MRI-eredményei azt mutatták, hogy a lassabban járóknak általában kisebb volt az agytömegük és az agykéreg vastagsága, kisebb az agyfelszín területe és több volt az agyi erek betegségének a jele, vagyis agyuk valamivel idősebbnek tűnt a gyorsabban gyaloglókéhoz képest.

Kiemelt kép: pixabay

Olvasói sztorik