Életmód

Van, ahol egynyári ürömmel gyógyítanák a koronavírust

Áprilisban az egész világ felkapta a fejét arra a hírre, miszerint Madagaszkáron egy helyi növényt használnak a koronavírus elleni küzdelemre. Az egynyári ürömöt tartalmazó italt még Andry Rajoelina, az ország elnöke is népszerűsítette.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint mindazonáltal egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy a malária elleni harcban bevált gyógynövény hatásos lenne a koronavírussal szemben.

De mégis mit lehet tudni az egynyári ürömről?

A BBC azt írja, hogy a növény Ázsiában őshonos, de a világ számos táján megterem napos, meleg körülmények között. Fás tövű, dúsan elágazó űrömfaj, amelyet nálunk is régóta szívesen ültetnek, különösen kellemes citromillatáért. Az artemisiát nálunk hívták Isten fájának, istenfűnek, de seprőrutának is.

A tradicionális kínai orvoslásban már több mint kétezer éve gyógyítanak vele. Használják többek közt fájdalom- és lázcsillapítóként, a legtöbben qinghao néven ismerik, és egyébként alkoholos italokban is megtalálható, mint alapanyag.

Rajoelina áprilisban arról beszélt, hogy tudományosan tesztelték az egynyári ürömöt tartalmazó italuk koronavírus elleni hatásait, és bevált. Ezt a kijelentését szeptemberben újra megismételte, de a kutatásaik eredményét nem hozták nyilvánosságra.

Egyelőre azt sem tudni, hogy mi van a madagaszkári gyógyitalban, bár a kormány annyit már közölt, hogy 60 százalékát az egynyári ürömből nyerik ki.

Madagaszkáron elkezdtek belőle azóta kapszulákat is gyártani, sőt, dolgoznak egy olyan megoldáson, hogy befecskendezhető legyen a szervezetbe.

Fotó: Getty Images

Próbálkozások vannak

Német és dán kutatók ezzel párhuzamosan elkezdték vizsgálni az egynyári üröm kivonatát, és arra jutottak, hogy némileg hatásos az új koronavírus ellen laboratóriumi körülmények között.

A tanulmány, amit egyébként más, független tudósok nem támasztottak még alá, kimutatta, hogy a kivonatnak vírusellenes hatása van, ha tiszta etanolba vagy disztillált vízbe keverik.

A kutatás szerzői most a University of Kentucky munkatársaival közösen azt szeretnék, ha embereken is tesztelhetnék majd a gyógynövény hatásait.

A WHO egyelőre azt közölte, hogy nincs részletes információjuk a madagaszkári kísérletekről, tehát bizonyíték sincs rá, hogy az hat a koronavírus elleni küzdelemben.

Az újkori gyógyításban az egynyári ürömből készül az artemiszinin nevű maláriaellenes gyógyszer, amit még kínai tudósok fejlesztettek ki az 1970-es években.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik