Kertünk-Portánk

Beszökkent a természet az álomszép ökoházba

Vajon lenne-olyan, akinek hiányozna ebből a miliőből a kondigép és a plazmatévé?

Egyre másra találkozunk a világhálón csodásabbnál csodásabb ökoházakkal. Korábban mi is írtunk egy fiatal walesi házaspár álmainak megvalósulásáról, majd tettünk egy képzeletbeli sétát a nagyvilágban – köztük Magyarországon – és annak praktikájáról is „értekeztünk”, hogyan lehet egy ilyen vagy hasonló házat felépíteni.

A Rocket Stove Science közösségi oldalán temérdek dombház, ökoház, hobbitház építészeti titkairól olvasható bejegyzés és látható sok-sok fotó. Az alábbi, Dániában északi részén, a tengerparti Hundestedben felépített ökoház maga a letisztult természet, mely tökéletes nyugalmat áraszt a szemlélődő felé.

Fotó: Facebook/Rocket Stove Science
Fotó: Facebook/Rocket Stove Science

Kirsten Maria Klibo álmodta meg ezt a hosszúkás-ellipszis formájú gyöngyszemet, melynek a Csutka-ház nevet adta. Ennek miértjéről nincs információnk, arról azonban igen, hogy az építészeti terveknek igazodniuk kellett a helyi előírásokhoz. Lehet-e csodálkozni, hogy a hatóság szakemberei zöld utat adtak az ökoház elkészítésének?

Fotó: Facebook/Rocket Stove Science
Fotó: Facebook/Rocket Stove Science

A gyönyörű porta kívül-belül a természet tükre. Falai szalmás homokból és agyagból keverve emelkednek a föld fölé, a ház szerkezete fából készült, belsejében gyakorlatilag minden berendezési tárgy fa. A sok ablak szabadtéri fényt áraszt a benne tartózkodóknak, a tető szalmával kevert föld, melybe fűmag ültethető. A fürdőszobára pedig elég rápillantani!

Maga a belső tér is nemes egyszerűséget sugall, melyet néhány száz éve eleink is élveztek volna, a következő néhány száz év múltán pedig a jövő generációja sem mondhat majd mást erről házikóról.

A nagyméretű kemence – mely sütésre és főzésre is használható – olyan teljesítményű, hogy a hűvös északi tájon jól kifűtve akár néhány napon át biztosítja a ház melegét. Ehhez hozzájárulnak a kiváló hőszigetelőnek számító agyagos falak, melyek anyaga összetételében szinte azonos a hazánkban is egyre népszerűbb vályogházakéval.

Fotó: Facebook/Rocket Stove Science
Fotó: Facebook/Rocket Stove Science

Ebben dániai az ökoházban ugyan nincs edzőterem, nem vezet bele gázcső, nem csüngenek a falakon plazmatévék, ám úgy vagyunk vele, hogy szívesen ellaknánk benne.

Biztos, hogy stresszmentes megnyugvást adna testnek és léleknek ebben a mai, rohanó világban.

Olvasói sztorik