Kertünk-Portánk

Így fűthetünk ki fillérekből egy szobát gyertyákkal

Környezetbarát, olcsó és energiatakarékos megoldás: egy kisebb szobát vagy irodát kifűt a szerkezet.

Marco Zagariának, a Római Képzőművészeti Egyetem hallgatójának a találmánya az Egloo, az akár 20 négyzetméter alapterületű helyiség fűtésére alkalmas, dupla kerámia kupolából készített „hősugárzó”, mely áram nélkül működik – olvastuk a treehugger.com portálon.

A kerámia kiválóan tárolja a hőt, a belsejében elhelyezett gyertyák biztosítják a meleget, és a hő koncentrálásának elve alapján sugározza ki magából azt legalább 5 órán keresztül. A fűtőtest a gyertyák kialvása után még órákig sugározza a hőt.

eglo2

Ha kihűl, cserélni kell a gyertyákat, de az üzemeltetés így is nagyon olcsó: a gyertyák cseréje 10 centbe, cirka 30 forintba kerül. Egyszerű számítás szerint 15 órányi fűtés egy 20 négyzetméteres helyiségben nem több napi 90 forintnál.

A szerkezet egyébként nagyon egyszerű. Az Egloo két kupolából áll. Belső kupoláját a gyertya lángja forrósítja fel, itt koncentrálódik hő, melyet folyamatosan ad át a külső kupolának.

Az alábbi videó ugyan angol nyelvű, egy perc után a technikai bemutató nyelvtudás nélkül, a felvételekből is jól megérthető.

Olvasói sztorik