Kertünk-Portánk

7 ötletes, természetbarát ültetési módszer

Citromhéjban sem mindennapi, ugyanakkor látványos a keltetés.

Elérkezett a magültetés időszaka. Ehhez nem kell nagy kert, a hideg időben csak meleg helyen, fűtött fóliában keletethetjük a magokat, és nevelhetjük a palántákat. A countryliving nyomán megismerkedhetünk eredeti és különleges módszerekkel, melyeket a lakásban is kipróbálhatunk.

Egyik sem foglal nagy helyet, és amikor a növekedés megindul, a család minden tagja gyönyörködni fog a tavaszt hirdető növényekben. Nézzük, mibe ültethetünk magokat?

Tojáshéj

palántatojáshéj

Ne dobd ki a tojáshéjat! Amikor a belsejét használjuk, próbáljuk a közepén felütni, így máris lesz két kis „cserepünk”. Ráadásul a tojáshéj a növények számára oly fontos kálciumot tartalmaz, így miután később héjastól ültetjük át nagyobb ládába vagy szabadba a növényt, gyökere közvetlenül kap tápanyag-utánpótlást.

Citromhéj

palántacitromhéj

Lehet narancshéj is, a lényeg, hogy az alján vágjunk egy pici lyukat, hogy szellőzni tudjon a föld. Amikor kibújik a mag, és megerősödik benne a növény, egyben kiültethetjük a szabadba, a citrom- vagy narancshéj jó komposzt.

Fagyitölcsér

palántafagyitölcsér

Bár még nincs itt a fagylalt szezonja, érdekességként a közeli cukrászdából beszerezhetünk néhány tölcsért. Valamilyen pohárkába állítsuk bele, és csodáljuk meg, ahogy a belerakott földben megfogan a mag, és növényünk gyarapodni kezd. Tölcsérestől kiültethetjük a szabadba, a tölcsér elbomlik.

Újságpapír

palántaújságpapír

Méretre hajtogatva, jó vastagon tekerjük egy pohár köré az újságpapírt, majd vegyük le arról. Mehet is bele a virágföld, a mag, gondozgassuk és várjuk, míg kihajt benne a növényünk. Ez is mehet „együttesen” a kertbe, a papír gyorsan elbomlik.

Jégkockatartó

palántajégkocka

A műanyag jégkocka tartóból sosem lesz komposzt, de használata sokkal olcsóbb, mint egy hasonló célból üzletben vásárolt palántázó műanyagtálnak.

Pet-palack

palántapetpalack

Másfél- vagy kétliteres palackot vízszintesen félbevágunk és a képen látható módon ültetünk bele. Alul szellőzni kell! Legjobb, ha a kupakot levesszük, ha viszont rajta hagyjuk, akkor lyukat kell a kupakba fúrni vízelvezetőnek-szellőzőnek.

Tojástartó

palántatojástartó

Talán ez a legismertebb módszer. Természetesen nem a műanyag, hanem a papír tojástartót használjuk, mert nagyobb ládába, szabadba a kikelt növénnyel együtt kiültethető, a földben gyorsan elbomlik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik