Kertünk-Portánk

Bájos minijuhok segítenek a szőlőskertek művelésében

A tüneményes állatok környezetbarát és költségkímélő munkát végeznek.

Egyelőre sajnos nem Magyarországon. A babydoll fajtájú juhok Amerikában indultak hódító útjukra, s meg sem álltak Új-Zélandig, ahol 2009-ben egy borász hadra fogott egy akkor vásárolt, 10 állatból álló nyájat. Azóta már 150 juh segíti a szőlőművelést a birtokon, gazdájuk pedig 2014-ben az év farmere lett a szigetországban.

Fotó: makingabeille.com
Fotó: makingabeille.com

Csoda-e, hogy a világsajtó is gyakran foglalkozik a vállalkozó szellemű férfival?

Tehetséggel megáldott, dolgos és kreatív ember Peter Yealands – írta az új-zélandi gazdálkodóról a stuff.co.nz internetes portál. A borász a lapnak elmondta: a szőlőművelésben korábban tengeri malacokkal próbálkozott, s bár azok kiváló gyomtalanítók voltak, vonzották a héjákat, és azok elpusztították őket.

Fotó: pondaestate.com.au
Fotó: pondaestate.com.au

Yealands azzal is tisztában volt, hogy „normális” méretű juhokat – például merinóit – a téli időszakban lehet tartani a szőlőbirtokon, mert ez jól táplált nyájat és tiszta szőlőskertet jelent, ám az idő jobbra fordulásával a rügyeket és a leveleket is lelegelik az állatok.

És akkor jött a minijuh, a babydoll tartásának az ötlete.

Fotó: bunkerfarms.com
Fotó: bunkerfarms.com

Amerikában talajművelésre sok szőlősgazda alkalmazta eredményesen már évekkel előtte ezt a juhfajtát.  A babydoll nagyon ritka, ugyanakkor régi állatfajta, melyet az angliai Southdownban tenyésztettek ki. Általában évente egyszer kell nyírni őket, kevés tejet adnak, viszont a gyapjújukból jelentős bevétel származhat.

A babydollok kiválóan teljesítenek – mondta a lapnak Peter Yealands . – Lelegelik a sorok között burjánzó füvet és gyomot, ráadásul tavasszal megeszik azokat a kis hajtásokat a szőlőtőkék alján, amelyeket irtani kellene. Bár kicsik, a ragadozó madaraknak nagy falatot jelentenének, ezért nem vadásznak rájuk, mint korábban a tengerimalacokra.

Fotó: roblin.com.au
Fotó: roblin.com.au

Yealands kezdeti – hat kosból és négy anyajuhból álló – nyája 2009-től jelentősen gyarapodott. Egy ausztrál tenyésztőtől vásárolt hozzá még 300-at, majd a természetes szaporulat révén mára a létszámuk meghaladta az 1500 darabot. Ahhoz azonban, hogy hatalmas birtokán abszolút ne kelljen kaszálnia és gyomlálnia, 10 ezer babydollra lenne szüksége.

A szőlőültetvények fenntartási költségei így is jelentősen csökkentek. Kelendőek a gazda Babydoll márkájú borai is, a cabernet franctól a pinot noirig.

Fotó: riverscritters.com
Fotó: riverscritters.com

Ha esetleg valakiben felmerült volna, miért nincsen Magyarországon „rendszeresítve” babydoll nyáj a szőlők talajművelésére, arra két lehetséges válasz kínálkozik. Az egyik, hogy a fajta – például Angliából történő – szállítása és törzskönyvezése hosszú időt igényel. A másik, hogy a babydoll bárányka beszerzése nem olcsó mulatság: forintra átszámítva, tenyészetből és törzskönyvvel vásárolva 170 ezer forinttól akár 300 ezer forint is lehet egy állat ára.

Csak összehasonlításként: merinóit vagy rackát itthon 20 ezer forintért könnyedén megvehetünk. Igaz ezek a juhok a szőlők talajművelésére nem ideálisak.

Címfotó: holygrailfarm.com

Olvasói sztorik