Kertünk-Portánk

Göcsejben bevált a földbe ásott üvegház

Ebben egész éven át termelhetünk zöldséget.

Az Aymara indiánoknak köszönhetően létezik az üvegházaknál egy sokkal olcsóbb megoldás. A walipini – melynek jelentése meleg hely – lényegében egy földalatti vagy gödörben lévő üvegházhatást létrehozó fóliasátor. 20 évvel ezelőtt Dél-Amerika hidegebb részein kezdték el alkalmazni, mert ez a módszer lehetővé tette, hogy a kertek egész évben termékenyek legyenek.

Egész évben szüret

Az izgalmas szerkezet a passzív napelemes fűtés elvét kombinálja a föld hőtároló képességével, és a természetes energiaforrásokat felhasználva egy tartósan meleg és világos közeget biztosít az egész éven át fenntartható növénytermesztéshez.

folia2

A walipini a természet erőforrásait használva, egész évben meleg, stabil, jól megvilágított környezetben biztosítja a növény- és zöldségtermesztést. A walipini téglalap alakú, körülbelül 2 méter mély gödör a földben, üveggel vagy műanyag fóliával lefedve.

A téglalap hosszanti oldalát a téli Nap irányába tájolják

Az építmény hátsó fala vastag vályogtéglákból épül, az első fal sokkal alacsonyabb, ez biztosítja a fólia tető lejtéséhez megfelelő szöget. A tető teljesen lefedi a gödröt és biztosítja, hogy a napfény sugarai áthatoljanak azon, létrehozva a növényeknek szükséges stabil, meleg környezetet.

folia3

Ha walipini építésére szánjuk magunkat, akkor a sikeres működtetéshez elengedhetetlen a vízhatlanság garantálása, a megfelelő csatornázás és szellőzőrendszer kiépítése, és a már említett tökéletes tájolás a Nap felé.

Tapasztalatok szerint egy 6m x 22m walipini megépítése mintegy 300 dollárba kerül, ami a hazai építőanyag árak mellett körülbelül 100 ezer forint. Részletek itt.

A földbe ásott üvegházak nemcsak télen praktikusak, hanem nyáron is, hiszen amikor a szabadban a Napon az 50 Celsius fokot is meghaladja a hőmérséklet, az üvegházban csak 30 Celsius fok uralkodik.

Göcsejben egy család két éve épített walipinit. A filmet érdemes végignézni.

Fotóink illusztrációk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik