Kertünk-Portánk

Újra divatba jöttek a nádtetős házak

Kitűnő szigetelő, lélegzik, valamint óv a páralecsapódástól.

A nádtető készítő szakma már-már kihalófélben van, azok a mesterek azonban, akik ezzel foglalkoznak, a legnagyobb precizitással készítik el a lakóház méltán leglátványosabb részét.

nadteto3

A nád víztaszító és kiváló hőszigetelő tulajdonságát emberemlékezet óta ismerik. A 19. és a 20. század fordulóján többnyire náddal fedték be a tetőt, majd a cserép kiszorította a használatát.

Régi idők

Régen az előkészületek a téli nádaratással indulnak az ország azon részein, ahol bőven volt nád. A prímet a Balaton környéke vitte, és talán ezért sem véletlen, hogy a tó körül manapság is szemet gyönyörködtetően magasodik számos nádfedeles ház. A mesterek a nádat megtisztították a gazoktól és más anyagoktól, osztályozták, kévékbe kötötték: így készítették elő a nádtetőhöz.

nadteto5

A nádtető készítése sosem volt egyszerű feladat. Ma is komoly szakértelmet kíván, hogy tartós, az időjárásnak ellenálló és szép tető készüljön.

A mai mesterek egybehangzóan vallják:

A nádtetőt egyszer, kiváló minőségű munkával és elsőosztályú nádanyagokból kell elkészíteni. A szakszerűen kivitelezett nádtetők felületét ugyanis garantáltan 10, sok esetben 20 – 30 évig sem szükséges javítani, toldozni, foltozni. Másodosztályú nádanyagokból semmilyen épületre nem szabad nádtetőt építeni: ezen a nádak tűzre valók, teljesen mindegy hogy akár egy kis nyaralóra vagy mezőgazdasági létesítményre kerülnének.

nadtetowikiNéhány évszázada mindennapos volt, manapság viszont már kuriózumnak számít a nádfedeles tetőfedés. Leginkább csárdák, tájházak, üdülők, tanyák és gazdasági épületek tetején láthatunk ma is nádat. Az elmúlt években egyre több régi, nagy hagyományokra visszatekintő építészeti megoldás kezdett elterjedni, és vált egyre divatosabbá. Ezek közé tartozik a nádtető is, amelyet természetessége és szépsége mellett praktikus okokból is sokan választanak.

nadteto8

A nádtető kitűnő szigetelő, lélegzik, valamint óv a páralecsapódástól is, így akár egy olcsóbban fenntartható, kényelmesebb otthonnak is fontos kelléke lehet.

Szép, praktikus, tartós

Ma már sokat változtak az épületek, bonyolultabbak lettek a tetőszerkezetek, a térkapcsolatok, a tetők tele vannak ablakokkal, ehhez a mesterek alkalmazkodnak. Ezért gyakrabban tanácskoznak az épületek tervezőivel, és ha szükséges, módosítanak az eredeti elképzeléseken.

nadteto7

A nádtető nem csupán szép, hanem roppant praktikus és tartós. Házépítésnél valóban érdemes elgondolkozni azon, hogy a cserép helyett ezt a megoldást válasszuk – de csak szakemberrel.

Házilag esetleg egy napernyő vagy egy kutyaház nádfedelének elkészítésével próbálkozzanak a bátrabb ezermesterek.

nadteto4

A nádtető szerelmeseinek azonban van egy rossz hírünk is: a nád nem illik minden épülethez, sőt akadnak olyan tetők is, amelyeket hiába álmodott meg a tulajdonos vagy az építész nádból, nem lehet belőle megcsinálni.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik