Kertünk-Portánk

Ingyen odaadja birtokát, ha székely házakat építenek rajta

Nem futószalagon készült, celofánba csomagolt negyed lesz.

Ingyen telkeket ajánlott fel egy csíkszépvízi születésű, Csíkszeredában élő férfi. Kassay Vilmos kikötése mindössze az, hogy hagyományőrző jellegű székely házat építsenek rajta azok, akik úgy gondolják, megtelepednének Szépvízen – írta a szekelyhon.ro.

Ingyen építkezésre telket adok Szépvízen (aszfaltozott út, járda, víz, áram, gáz, csatornázás). Feltétel: modern székely házterv és hagyományőrző jellem – olvasható a több újságban megjelentetett hirdetésben.

Fotó: csangok.ro
Fotó: csangok.ro

Kassay Vilmos ükszüleinek tulajdona volt a terület, és erkölcsi felelősségének tartja, hogy nemes céllal odaadja azt a köznek. Aki azon a földön akar megkapaszkodni, megmaradni, és továbbvinni az ősi hagyatékot, az a birtokra székely házat épít.

Székely ház

A székely ház kialakulása (mint általában egész Erdély népi építkezése) összefonódik a szászok betelepítésének idejével és korával. Módszeres földművelést, rendes gazdálkodást és az ehhez szükséges állandó gazdasági központ, illetőleg lakóhely, telek felépítését és berendezését Erdély lakói a kész tapasztalati eredményeket, szakismeretet és életkultúrát új hazájukba is magukkal hozó és itt alkalmazó szász telepesektől tanulták meg.

A hirdetés többek érdeklődését felkeltette. A legkonkrétabb ajánlatot egy tervező tette, aki 7 család részére „osztja fel” a telket, és álmodja rá a székely házakat.

Fotó: lamszam.com
Fotó: lamszam.com

Ez nem futószalagon készült, tömbház-jelleggel összerakott negyed lesz. Nem egy celofánba csomagolt világ, hanem kincs, ami a miénk – mondta a lapnak a csíkszeredai férfi.

Csíkszépvíz

Csíkszépvíz (gyakran Szépvíz, románul Frumoasa) falu Romániában, Hargita megyében. A Tatros völgyét őrző falvak legnagyobbika, a gyimesiek egykori vásáros helye. Környékén borvíz-források találhatók. A települést főként magyarok lakják.

Címfotó: gyergyoremete.ro

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik