Kertünk-Portánk

Csodákat művelnek 400 négyzetméteren – Tanya a város közepén

Környezettudatos és önellátó életet él az apa és három gyermeke.

A családfő, Jules Dervaes jó 30 éve kezdett gazdálkodni azért, hogy háztájiban termelt és természetes körülmények között előállított élelmiszereket fogyasztva, környezettudatos életvitellel mutassa meg a világnak az önellátás és a fenntarthatóság lehetséges útját – írja a Collective Evolution című magazin.

amerikacs2

Az amerikai Dervaes úr a főiskola elvégzése után a ’70 -es években Új-Zélandra települt, majd a 80-as évek elején visszatért az Egyesült Államokba. 1984-ben költözött Kaliforniába, ahol néhány esztendővel később Pasadena városában három gyermekével együtt kezdett bele az önellátásba. A tanya azóta évről évre jobb eredményeket produkál.

A gazda a Foodtank magazinnak így nyilatkozott:

2001-ben úgy döntöttünk, hogy dokumentáljuk is, mennyit termelünk, miből és mennyit takarítunk be, milyen eredményeket hoznak önellátási erőfeszítéseink. Az idő múltával és a számok láttán folyamatos fejlődést tapasztaltunk. Ekkor elhatároztuk, hogy weboldalt hozunk létre, hogy az érdeklődők is nyomon követhessék gazdálkodásunkat, életünket.

amerikacs5

Az urbanhomestead.org portálon valóban naprakész információkat olvashatunk a kisvárosi minifarmról, melynek szinte minden négyzetcentiméterét kihasználják. Mintegy 400 fajta növényt – köztük gyógynövényeket – termesztenek, tyúkokat, kacsákat, kecskéket tartanak, saját méhészetük van. Komposztálnak, biodízelt állítanak elő, megújuló energiákat használnak. Adataik szerint a család 2015-ben 2720 kg élelmiszert termelt meg 400 négyzetméteres birtokán.

Az apa nagyon büszke arra, hogy projektjének 3 gyermeke is tevékeny részese

amerikacs1

Az internet segítségével a gazdaság ma már egy nagy közösség. Weboldalukon rendszeresen tájékoztatják olvasóikat, szimpatizánsaikat kertművelési technikákról, az energiatakarékosságban elért eredményeikről, barkács tippeket adnak, recepteket tesznek közzé.

A Dervaes család élelmének 90% -át saját kertjében termeli meg. Ezzel számításaik szerint évente mintegy 75 ezer dollárt takarítanak meg, sőt, a helyi termelői piacra is jut a termésből, mely körülbelül 20 ezer dollárral gazdagítja a család pénztárcáját.

amerikacs6

Olyan szakmai műhely a miénk, amely inspirálni szeretne családokat, közösségeket az önellátó gazdálkodásra, melynek keretében megtanulják, hogyan lehet hatékonyan maximalizálni a teret. Ezáltal népszerűsítjük a tudatos fogyasztói magatartást, a helyi termelők megbecsülését és a megújuló energiák hasznosítását, környezetünk felelős megóvását – nyilatkozta a családfő.

Dervaesék örülnek követőik minden kis lépésének, mert azt vallják: együttesen lehet nagyot alkotni, megmutatva a világnak, hogy nem minden kicsi, ami kicsinek látszik.

amerikacs4

Így az ő 400 négyzetméteres kertjük sem.

Fotók: urbanhomestead.org

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik