Kertünk-Portánk

Teraszos várat építettek a nagyszülők kertjében

Ifjúsági regényt is ihlethetne az a kuckó, amelyet Gyergyóalfaluban, a Lukács portán ácsoltak.

Kolozsváron él az ötletelő, a tízéves Lukács Egon, aki rávette édesapját, építtessenek egy lombházat. A legideálisabb helynek a nagyszülők portája bizonyult – írta a Székelyhon.

Az udvarban sok fa kidőlt az évek során, de egy csoport fűz megmaradt. Ez adott „teret” a házikónak. Gyergyószéken az ácsolásban nem ismernek lehetetlent, így akadt helyi csoport, aki megépítette a kuckót.

Lukács Mária, a nagymama elmesélte:

A tíz fűzre épült ház ácsolásakor nagyon vigyáztak arra, hogy ne tegyenek kárt a fákban, ahogyan vastagszik a törzsük, tágítható a rögzítés, így nem sérül a „házalapként” szolgáló fűzes egyetlen fája sem.

Egy lépcső és egy gyerekeknek készült hágcsó vezet a teraszos kuckóhoz. A közelben vízforrás is van, hiszen nem messze van a kút, és a tervek szerint sütögető alkalmatosság is lesz a ház körül.

Közel két hónap alatt vált valóra Egon álma, de nem csupán ő lakja majd be, mert összesen 11 unokája van Lukács Máriának, akik időnként meglátogatják.

lombvár2

Ijesztően recseg-ropog éjszaka, hiszen élő fákon, élő fából, több mint két méter magasan áll a kuckó, de megszokható a zaj. Buli is volt már, miután berendezkedtek, és függönyt is kértek az ablakra – mondta a nagymama.

Amikor megérkeznek az unokák, kitűzik a zászlót. Magyar zászló már lengedezett rajta, és tervezik, hogy következőkor a székely zászló is helyére kerül. Onnan lehet majd látni, hogy otthon a vár ura.

Fotók: Tamás Gyopár/Székelyhon

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik