Kertünk-Portánk

Föld alatt él és ritkán virágzik a különleges orchidea

Feljegyezték, hogy akár 40-50 évig is rejtve maradhat.

Levéltelen bajuszvirág a pontos neve, mely egy gombákon élősködő orchideafaj. Ilyen virág aligha van a lakásban, de a kerti termesztésének is kicsi a valószínűsége. Legfőbb jellemzője, hogy csak néhány évente virágzik, ugyanis az év nagy részében a talajban, a föld alatt él. Akik a természetben rábukkannak, azoknak nagy élmény, ha a talajszint fölé „küldött” virágait lefényképezhetik.

Igazi ritkaság

A virág földalatti rizómája a tápanyagtárolásra specializálódott, fehéres, korallszerű, sűrűn elágazó, gyökértelen, helyenként 1-2 vékony, akár fél méter hosszú, fehéres indát bocsát ki, amelynek rügyeiből újabb rizómák fejlődhetnek. Egy tő alig egy hétig virágzik, ennek időpontját és helyét nagyon nehéz meghatározni.

bajuszviragwiki2

A levéltelen bajuszvirág hegyvidéki növény, a nyirkos, savanyú vagy semleges kémhatású talajt kedveli. Völgyek, szurdokok aljában, patak mentén, bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben, esetleg fenyvesekben él.

Nemrégiben találtak egy démoni külsejű orchidea fajt is. ARRÓL ITT OLVASHATSZ.

A levéltelen bajuszvirág nagy elterjedésű eurázsiai faj, de sehol sem gyakori. Európában leginkább Skandináviában van belőle, de nagyobb populációi előfordulnak a Pireneusokban, az Alpokban, Észak-Görögországban és a Krímben is.

Magyarországon a Bükkben, a Bakonyban, a Kőszegi-hegységben, a Visegrádi-hegységben, a Mecsekben és a Zselicben találkoztak a virággal a természetbúvárok. A növény hazánkban 1982 óta fokozottan védett, eszmei értéke 100 ezer forint.

bajuszviragwiki3

Nagyon jó vízellátottságú helyeken évente is virágozhat, de jellemzőbb, hogy csak a csapadékos években bontja ki virágait. Feljegyezték, hogy akár 40-50 évig is rejtve maradhat.

Ha bármelyik túrád során látsz ilyen virágot, okvetlenül készíts egy fotót, és küldd el nekünk. Köszönjük!

Fotók: Wikimedia Commons

Olvasói sztorik