Kertünk-Portánk

Lehet, hogy te is rosszul tudod? Nézd meg, hogy melyik növény az aranyeső

Aranyeső, aranyvessző, aranycserje. Jó, ha tudjuk, hogy melyik, melyik.

A tavasz első virágzó bokra az aranycserje, melyet sokan még mindig aranyesőnek hívnak.

Mi a különbség? 

Az aranycserje egy igen látványos díszcserje, hazánkban sok kertben és az utak mentén is látni az akár 2-3 méter magasra megnövő aranysárga cserjét. Sárga virágai még lombfakadás előtt nyílnak, igazi vidám hangulatot varázsolva a kora tavaszi kertekben. 1-2 hét alatt elvirágzik, ami után élénkzöld leveleivel beleolvad a környezetébe. Talán ez az ára annak, hogy az aranycserje az egyike a legkorábban virágzó cserjéknek.

arany cserje
Fotó: jardin-secret

Az aranyeső egy igen elterjedt felálló ágú cserje, ami akár 5-7 méter magasra is megnőhet. Ennek a növénynek a virágai már lecsüngő fürtökben nyílnak, és április, május tájékán várhatjuk felbukkanásukat. Leginkább kirándulásaink során találkozhatunk vele, hiszen erdőkben, mezőkön igen gyakran előfordul.

aranyeső
Fotó: ugaoo.com

Mindkét cserje mérgező, ezért akár a kertünkben való elhelyezésnél, akár a természetjárás alkalmaival legyünk nagyon óvatosak!

És mi az aranyvessző? 

Két-három méter magas, karcsú, sűrű levelű, a tövénél bokrosodó növény. A közönséges aranyvessző ismert gyógynövény, hatásos vesekő és magas vérnyomás ellen is, de tömegesen nyíló, élénksárga virágai miatt főleg dísznövénynek termesztik. Fitoterápiai célokra gyűjtik a vadon termő kanadai aranyvessző és magas aranyvessző virágos hajtásait.

Fotó: mme

Forrás/Megyeri Szabolcs

Ez is érdekelhet

Olvasói sztorik