Kertünk-Portánk

15 érdekesség, amit nem tudtál a nyuszikról

A nyulak rendkívül tiszta, okos állatok, de nagy felelősséggel jár gondozni őket. Húsvét alkalmából ismerkedjünk meg velük kicsit közelebbről is.

1. Rengeteg utódjuk születik

A nyulak évente többször is fialhatnak, alkalmanként akár kilenc állatnak is életed adhatnak. A vadonban egy fűvel és szőrrel bélelt lyukba születnek. Az anyanyúl csak nagyon kevés időt tölt a kicsinyeivel, hogy ne hívja fel magukra a ragadozók figyelmét. Az utódok gyorsan fejlődnek és családban élnek.

2. A menhelyek több nyulat fogadnak be, mint kutyát vagy macskát

Ha valaki az állatmenhelyekre gondol, valószínűleg elsőre nem a nyuszikra asszociál. Pedig az igazság az, hogy rengeteg nyúl marad gazdátlanul, akiknek ugyanúgy szeretetre van szüksége. Húsvétkor sok szülő nyulat vásárol gyermekének ajándékba, de mikor elmúlik az ünnepi láz, szabadon engedik az állatot, akik gyakran éhen halnak vagy más állatok áldozatául esnek. A legtöbb megvásárolt nyúl már az első születésnapját sem éli meg új otthonában.

Mondjunk stopot a húsvéti élő nyuszik ajándékozására
A pillanatnyi öröm az ünnepek után gyorsan elmúlik.

3. Morcosak lesznek, ha behatolunk a területükre

Ha befogadunk egy nyuszit, az első dolog, amit meg kell tanulnunk, hogy féltve őrzik a saját területüket. Privát térre van szükségük, ahol ehetnek, aludhatnak, amit fürdőszobaként használhatnak. Amikor a zugukban piszkálják őket, egyértelmű jelei mutatkoznak rajtuk az ingerlékenységnek.

Fotó: Thinkstock

4. Szürkületi állatok

Rengetegen azt hiszik, hogy a nyulak éjszakai állatok, tehát nappal alszanak és a sötétben élik ki magukat, de ez nem igaz. Ahogy az sem, hogy nappal ébren vannak, és éjjel térnek nyugovóra, mint az emberek. Szürkületkor a legaktívabbak.

5. Különleges orvosokra van szükségük

Egy általános állatorvos nem biztos, hogy tud segíteni a sérült, megbetegedett nyulakon, ezért speciális szakemberhez kell vinni őket. Kifejezetten a nyulakra szakosodott orvost nehéz találni, és drágább is, de fontos, hogy olyasvalaki kezelje a tapsifüleseket, akik rengeteget tudnak róluk.

6. Rendszeresen fésülni kell őket

A nyuszik könnyen nyelhetik le szőrcsomóikat, miközben tisztogatják magukat. De a macskákkal ellentétben ők nem tudják felköhögni az idegen testet, ezért azonnal orvoshoz kell sietni velük, vagy elpusztulnak. Fontos tehát, hogy gyakran kifésüljük a szőrüket, hogy minimálisra csökkentsük a komplikációk esélyét.

Fotó: Thinkstock

7. Tudnak unatkozni

Ha be lennénk zárva egy aprócska ketrecbe játék és barátok nélkül, mi sem élveznék. És a nyulak esetében hasonló a helyzet. Lehetőséget kell teremteni a számukra, hogy szocializálódjanak, fussanak és jól érezzék magukat. Ha sokáig egyedül maradnak, akár depresszióba is eshetnek. A nyulakat egyébként bármilyen háztartási kellékkel le lehet kötni, így egy WC-papír vagy egy zabpelyhes zacskó is tökéletesen megteszi.

8. Dorombolnak, ha elégedettek

Na nem úgy, mint a cicák, de az ő produkciójuktól is olvadásnak indul a szívünk. A dorombolásuk körülbelül úgy hangzik, mint a csendes fogvacogás.

9. Ugrálnak, ha kicsattannak a boldogságtól

Valahogy így:

Bunny-Rabbit-Binky

10. Körmeik és fogaik sosem állnak meg a növekedésben

Akárcsak az emberek körme, úgy a nyulaké is folyamatosan nő, ezért időközönként le kell nyírni nekik. Úgy hathetente egyszer. És az emberekkel, kutyákkal, macskákkal és más állatokkal ellentétben a foguk is egy életen át nő. Azért is kell nekik fajátékokat adni, hogy ne nőjenek túl hosszúra.

11. Olykor főnökök, olykor nyuszik

Ami azt jelenti, hogy bármit megtesznek azért, hogy megmutassák, ki az úr a háznál, de ha betegek vagy megsérültek, a lehető legjobban elbújnak. Ha megijednek, elszaladhatnak vagy elugorhatnak, a mozgás közben pedig megsebesíthetik magukat. Figyeljünk tehát, hogy ne hozzuk rájuk a frászt.

12. Megeszik az ürüléküket

Igen. A nyusziknak gyakran kétszer kell megemészteniük ugyanazt az ételt. Csak a tápanyaggal teli, kerek ürüléket fogyasztják el újból.

Fotó: Thinkstock

13. Egyedülálló személyiségük van

Minden nyuszi más és más. Hosszú időbe telhet, mire kiismerjük őket, és nehéz azt is megmondani, hogy miként jönne ki egy társsal, legyen szó akár egy másik nyúlról. Két nyúl gondozás dupla annyi időt és energiát emészt fel, ráadásul veszélyes is lehet őket egy ketrecbe zárni.

14. Nem a kisgyermekek barátjai

A nyulak nagyon érzékenyek, és egy csecsemő hirtelensége feszültséggel töltheti el őket. Sőt, más háziállatokkal ellentétben ők nem igazán szeretnek játszani gazdájukkal, ezáltal egy idő után a gyerekek inkább magukra hagyják őket a ketrecükben.

15. Antennafülük van

Hosszú füleik segítségével minden irányból képesek érzékelni a zajt, sőt, egyszerre két irányból is tudják értelmezni a hangokat.

(PETA Kids)

Olvasói sztorik